CEPOS - Duffel (BE)

Het centrum had nood aan een functionele herinrichting en vroeg in dat opzicht om een grootschalige renovatie. De opdracht bestond uit twee delen en was verre van een koud kunstje, gezien de korte termijn waarbinnen het project moest ontworpen, vergund en opgeleverd worden.

CEPOS - Duffel (BE)

Duco’s zonwering als blikvanger bij CEPOS

Het ‘Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen’ (CEPOS) in Duffel werd onderworpen aan een grondige renovatie. Het gebouw schreeuwde om een functionele herinrichting met prominente aandacht voor het comfort van de patiënten. In het kader hiervan werd onder andere gekozen voor architecturale zonwering, van ventilatie- en zonweringspecialist Duco, die kan omschreven worden als een ware eyecatcher.*

Het CEPOS bevindt zich op de groene campus van het psychiatrisch ziekenhuis, op een zuchtje van zowel het station als de dorpskern van Duffel. Het centrum behoort tot de vzw Emmaüs en verleent hulp aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, epilepsie of slaapstoornissen. De sterkte van CEPOS zit hem in haar multidisciplinaire teams waarin elke medewerker actief participeert. Vooraleer de grootschalige renovatie plaatsvond, dateerde het oudste deel van het gebouw uit de jaren 1950 en werd een andere vleugel pas in de jaren 1980 toegevoegd.

Totale make-over

Het centrum had nood aan een functionele herinrichting en vroeg in dat opzicht om een grootschalige renovatie. De opdracht bestond uit twee delen en was verre van een koud kunstje, gezien de korte termijn waarbinnen het project moest ontworpen, vergund en opgeleverd worden.

Enerzijds werd het oorspronkelijke L-vormige gebouw grondig gerenoveerd. Het zadeldak op de tweede verdieping werd hierbij volledig ontmanteld. In de plaats kwam een volwaardige tweede en derde verdieping met een plat dak. Voor de constructie ging de voorkeur uit naar een houtskeletbouw, gezien de korte oplevertermijn die men voor ogen had. Een houtskeletbouw impliceert namelijk een snel bouwproces met een korte constructietijd.

Anderzijds voegde men een nieuwbouw aan de bestaande site toe. Deze nieuwe vleugel koppelt functionaliteit aan duurzaamheid en houdt maximaal rekening met het groene karakter van de omgeving. Ook in dit gedeelte werd het bouwvolume volledig gebouwd in functie van de hedendaags woonnormen. Langs de buitenzijde van zowel de nieuwbouw als de renovatie bracht men verticale beplanking in thermowood aan.

 

 

DucoSun Cubic lamellen als eyecatcher

De termen ‘duurzaamheid’ en ‘energieprestatie’ waren van groot belang tijdens het ontwerpproces. Het comfort van de patiënten stond hierbij centraal. Als de zon vrij spel heeft, kan dit behoorlijk nefast zijn voor het thermische comfort in het centrum. Om te vermijden dat het binnenklimaat door de warme zonnestralen al snel als onaangenaam ervaren wordt, is een zonwering geen overbodige luxe. Dat is hetgeen waaraan de zonwering van Duco beantwoordt.

De witte DucoSun Cubic 300/400 lamellen op het grote raam van de kinesitherapieruimte vormen een heuse blikvanger. Deze houden niet enkel de zonnehitte buiten, maar zorgen ook voor een extra cachet door het samenspel met de houten gevelbekleding. De zonwering werd ter plaatse in de draagconstructie gemonteerd. Verticaal geplaatste lamellen  bieden een maximum aan privacy en handhaven daarbij het zicht naar buiten toe. De rechthoekige vorm van de lamel, die in lijn staat met het gevelvlak, zorgt voor een fris en strak resultaat. Zowel patiënten als personeel zullen in deze ruimte zorgeloos vertoeven dankzij Duco’s esthetische en praktische buitenzonwering.