BENG UPDATE

BENG UPDATE
16/07/2019

De definitieve BENG-eisen zijn bekend. Minister Ollongren heeft haar ontwerpbesluit voor de BENG-eisen voor nieuwbouwwoningen naar de Tweede Kamer gestuurd. De ingangsdatum is nu uitgesteld tot 1 juli 2020.

De BENG-systematiek, die eigenlijk per 1 januari 2020 de huidige EPC-regels zou moeten vervangen, houdt de gemoederen al enige tijd bezig. De kogel is nu eindelijk door de kerk. De nieuwe prestatie-eis BENG zal gelden vanaf 1 juli 2020 voor alle nieuwbouwwoningen.

BENG-eis 1 is de energiebehoefte van de woning, dus de verwarming en koeling, warm tapwater en hulpenergie. De geometrie van het gebouw, schil en glas beïnvloeden deze vraag. Hoe compacter je bouwt, hoe lager de energiebehoefte.

En hoe voorzie je in die energiebehoefte? Dat regelen de BENG-2 en BENG-3 eis. BENG-2 is de hoeveelheid primaire fossiele energie (aardgas, elektriciteit) en BENG-3 drukt het percentage hernieuwbare energie uit die de woning ingaat. BENG-eis 2 en 3 zijn communicerende vaten. Hoe meer hernieuwbare energie je aanbrengt, hoe minder fossiele energie nodig is.

Klik hier voor meer info.