Subsidie Energiebesparing eigen huis

Wie vandaag de dag een blik werpt op de Nederlandse huizenmarkt, kan haast niet meer naast de schrijnende taferelen kijken die de gezondheid én het comfort van de bewoners in kwestie sterk in gevaar brengen. Bovendien hebben nog heel wat woningen af te rekenen met energieverlies. Door te renoveren en te investeren in energiebesparende maatregelen, neemt u een verstandige beslissing. Zo boekt u immers meteen een blijvende meerwaarde voor uw huis of appartement. Meer nog! Dankzij de ‘Subsidie Energiebesparing eigen huis' staat u er niet alleen voor.

Subsidie Energiebesparing eigen huis

In een notendop…

Om opnieuw een ‘gezonde’ huizenmarkt te realiseren, dient er tijdens de renovatiewerkzaamheden uitgebreid aandacht te worden besteed aan de toepassing van een efficiënt ventilatiesysteem in combinatie met dikkere isolatiepakketten. Maar wist u dat u als particuliere eigenaar van een woning of appartement, of als Vereniging van Eigenaars tot 31 december 2018 de Subsidie Energiebesparing eigen huis kunt aanvragen? Hiermee kan ruim 20% van de isolatiekosten worden vergoed*, mits er aan een aantal voorwaarden voldaan is. Bovendien kunt u een subsidie aanvragen voor een aantal aanvullende maatregelen, zoals een energiezuinig ventilatiesysteem. Mooi meegenomen, niet?

Deze subsidieregeling trad op 15 september 2016 in werking en sindsdien verstrekte de Nederlandse overheid al zo’n 5 miljoen (cijfer dateert van eind december 2016) van de beschikbare 60 miljoen euro. Maar opgelet: OP = OP! Bij de Subsidie Energiebesparing eigen huis is er de keuze tussen drie pakketten, naargelang de eigen voorkeur. 

Drie pakketten

  • Basispakket

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moeten er minstens twee energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd. Het gaat dan om het isoleren van uw dak, zolder- of vlieringvloer, gevel, spouwmuur, vloer, bodem of hoogrendementsglas. Het toegekende subsidiebedrag is echter afhankelijk van het type woning en de gekozen isolatiemaatregelen - de subsidie per m2 voor bv. driedubbel glas ligt hoger dan voor vloerisolatie. Daarenboven moet de isolatie voldoen aan een minimale kwaliteit én geldt er een minimale isolatieoppervlakte. Ter illustratie werd hieronder een voorbeeld uitgewerkt.

Uitgangspunten:
Type woning: Tussenwoning
Gekozen isolatiemaatregel 1: 20 m2 gevelisolatie (Min. kwaliteit: Rd-waarde ≥ 3,5 m²K/W)
Gekozen isolatiemaatregel 2: 10 m2 HR++ glas (Min. kwaliteit: U-waarde ≤ 1,2 W/ m²K)
Vastgelegde subsidie per m2 gevelisolatie: 30 euro
Vastgelegde subsidie per m2 HR++ glas: 35 euro

Toegekende subsidie: 950 euro

  • Pluspakket

Wilt u nog een stap verder gaan dan de basis? Dat kan, want op aanvullende energiebesparende maatregelen zoals isolerende deuren, isolerende kozijnen met driedubbel glas, een douche met warmterugwinning, het waterzijdig inregelen verwarmingssysteem en energiezuinige ventilatiesystemen ontvangt u een extra subsidie. Deze laatstgenoemde maatregel kan u zelfs een subsidiebedrag van 800 euro opleveren bij toepassing van een van Duco’s CO2-gestuurde ventilatiesystemen.

  • Zeer energiezuinig pakket

Wilt u tot het uiterste gaan, en voldoen uw energiebesparende maatregelen aan de strenge ventilatie- en isolatie-eisen? Dan wordt u beloont en ontvangt u voor dit 'zeer energiezuinig pakket', gelijkaardig aan een nul-op-de-meter concept, een bonus van 4.000 euro. Noteer echter dat u naast het basispakket ofwel op het pluspakket ofwel op het zeer energiezuinig pakket aanspraak kan maken.

Vindt u op deze pagina toch niet wat u zoekt? Raadpleeg dan zeker de website van de RVO voor meer informatie.

* Het subsidiebedrag voor o.a. dak- en gevelisolatie is per 1 maart 2017 naar beneden bijgesteld.