Pyrénées Presse - Pau (FR)

Architecturale zonwering voor Franse uitgeverij.

Pyrénées Presse - Pau (FR)

In Pau, gelegen in Frankrijk nabij de Spaanse grens, mag uitgeverij Pyrénées Presse pronken met een nieuwe gevel. De gevelrenovatie startte in juli 2019 en werd uitgevoerd door metaalconstructie Cancé. Het doel was, naast een opwaardering van het gevelbeeld, optimaal comfort te bieden aan de werknemers van de regionale dagbladuitgever door middel van architecturale zonwering.

Het renovatieproject gaat hand in hand met de stedelijke opwaardering van het stadscentrum van Pau. In de historische stad huizen sinds kort de ultramoderne Médiatheque (de stedelijke bibliotheek en mediatheek) en les Halles de Pau,  een state-of-the-art overdekte markt met tal van delicatessen. Om mee op de kar springen, werd ook de gevel van dagbladuitgeverij Pyrénées Presse onder handen genomen. De uitgeverij, die een oppervlakte heeft van 980 m2, bleef gedurende de volledige renovatiewerken bedrijvig.

Optimaal comfort voor werknemers

Het doel van de renovatie was optimaal comfort creëren voor de werknemers. De verbouwingen moesten zowel thermisch als akoestisch comfort brengen. En daar komt DUCO op de proppen. Architectenbureau Fabrice Delettre (Biarritz) en metaalconstructeur Cancé (Nay) schepten samen met DUCO een optimale werkomgeving voor de werknemers van Pyrénées Presse. De DucoSun Ellips 150 zorgt er in eerste instantie voor dat direct zonlicht op de ramen geweerd wordt. Daarmee gaat niet alleen het thermisch comfort een grote sprong vooruit, maar ook het visueel comfort van de werknemers. De reflectie van de zon in het zuidelijke Pau op de vele computerschermen in de uitgeverij behoort zo voorgoed tot de verleden tijd. Tegelijkertijd zorgen de ellipsvormige lamellen voor een maximum aan diffuus daglicht. Zonwering met een behoud van natuurlijk daglicht!

Architecturale zonwering

Aan het functionele aspect van de architecturale zonwering is ook het esthetische aspect gekoppeld. Het buitenschrijnwerk van Pyrénées Presse werd volledig vervangen. Het schrijnwerk in aluminium vormt nu een mooi geheel met de aluminium lamellen en omkadering van de DucoSun Ellips 150.  De gebogen omkadering onderaan maakt het een unieke architecturale verschijning.

Een bijkomend voordeel van de structurele zonwering is het veiligheidsaspect. Voorheen bestond de gevel enkel uit ongelaagde beglazing aan de straatkant. Geen voordeel in een stadscentrum. De zonwering fungeert in dit geval dus ook als een extra beveiliging van de gevel.

Voor metaalconstructeur Cancé was de samenwerking met DUCO vanzelfsprekend. “We werkten al samen voor diverse projecten en het productgamma voldoet steeds perfect aan onze wensen en normen”, besluit Sylvain Moura, directeur Cancé metaalconstructie.