Duco World Of Oxygen 09
duco-world-of-oxygen-09
Wist je dat ...

de binnenlucht tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht?

Hoe jouw woning ventileren?

Isoleren is ventileren

Vroeger was ventilatie niet nodig, want door slecht sluitend schrijnwerk, de rolluikkasten … kwam er voldoende verse lucht de woning binnen. Dat leidde tot grote energieverliezen en daarom besliste de bouwsector om woningen en gebouwen steeds meer luchtdicht te bouwen. Het nadeel: de vervuilde lucht die binnen ontstaat kan de woning niet verlaten en een ongezonde woning wordt gecreëerd.

Wist je dat de binnenlucht tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? (US Environmental Protection Agency, s.d. ) Terwijl onze generatie aanzien wordt als de ‘Indoor generation’. Slechts 18 % van de mensen gelooft dat ze 21 uren of meer binnenshuis doorbrengen, terwijl eerder onderzoek suggereert dat we 90 % van onze dag binnen vier muren spenderen. (YouGov, 2018) Daarom is ventilatie noodzakelijk om de toevoer van verse en gezonde lucht binnenshuis te garanderen.

Duco World Of Oxygen 00003
duco_world_of_oxygen_00003

Hoe ventileren niet moet

Er bestaan heel wat verschillende manieren om te ventileren, maar de meeste technieken zijn echter ontoereikend of pakken slechts een deel van het probleem aan.

Airconditioning, bijvoorbeeld, zorgt wel voor frisse lucht maar niet voor verse. Verluchten is niet gelijk aan ventileren, want je haalt verse lucht binnen, maar de vervuilde lucht wordt niet afgevoerd. Daarenboven wordt een raam vaak gesloten om energieverlies te beperken. De verse lucht die binnenkwam verdwijnt op die manier alweer snel. Ventilatie vormt de bouwsteen voor een optimaal binnenklimaat. En dat 24 uur per dag. Zeven op zeven.

Facts Pic 06
Facts pic_06

Hoe je jouw wooneenheid kunt ventileren

Ventileren kun je op verschillende manieren. Om het correcte ventilatiesysteem te bepalen, moet je jouw levenswijze in acht nemen.

Er bestaan verschillende ventilatiesystemen, elk met hun voor- en nadelen. Belangrijk is dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd, al dan niet met warmteterugwinning, zodat ze niet in andere ruimtes kan verspreid worden. De wetgeving stelt dat er in de droge ruimtes – de leefruimtes –  verse lucht moet worden toegevoerd, deze moet dan vrij kunnen circuleren via de verschillende verkeersruimtes naar de vochtige ruimtes waar er een hoge productie van vocht en geuren is en waar de vervuilde lucht vervolgens moet worden afgevoerd.

Wil je deel uitmaken van the World of Oxygen?

Contacteer ons

Bronnen

US Environmental Protection Agency. (s.d. ). The Indoor Generation.
Opgehaald van Get Outdoors

YouGov. (2018). The Indoor Generation Report / WHO Europe report / US Enviromental Protection Agency. Opgehaald van Get Outdoors