een combinatie van ventilatie en zonwering de koellast tot 63 % doet dalen?
Waarom zonwering toepassen
De nood aan zonwering
Om ongewenste energieverliezen zoveel mogelijk te beperken, zijn luchtdicht bouwen en een doorgedreven isolatie een goede keuze. De warmtevraag neemt af, maar de nood aan afkoeling van een gebouw wordt alsmaar groter. Vooral tijdens de warmere (zomer)maanden kan de binnentemperatuur aardig oplopen.
Bovendien zien we in het straatbeeld steeds meer gevels die zijn opgetrokken uit grote glaspartijen. Als de zon vrij spel heeft, kan dit behoorlijk nefast zijn voor het thermisch comfort in het gebouw. Meer nog: door de goede luchtdichtheid en dito isolatie vindt de warmte moeilijk de weg naar buiten waardoor de energiekost om de verschillende ruimtes af te koelen hoog kan oplopen.
Ventilatie en zonwering for the win
Om een onaangenaam binnenklimaat te voorkomen, is de keuze voor een zonwering- en ventilatiesysteem helemaal gerechtvaardigd. Samen kunnen ze koellast tot 63 % doen dalen. (TNO, 2017) Een degelijk buitenzonweringsysteem speelt een sleutelrol in het verhaal. Ze zorgt immers voor een daling van de gemiddelde temperatuur tot 12 %. (TNO, 2017) Daarnaast is er ook sprake van een effect op de energiefactuur met een daling van het energieprestatiepeil tot vijf punten. (Bouw-Energie, 2018) Een lager energieprestatiepeil staat synoniem voor een energiezuiniger huis en dat betekent dus een meerwaarde voor de woning.
Optimale zonbeheersing
Streven naar een optimale zonwering betekent een optimaal evenwicht tussen voldoende daglicht, maximale privacy, het handhaven van het zicht naar buiten en een efficiënte afscherming van de zonnestralen voor een aangename binnentemperatuur tijdens de warme zomermaanden.
Oplossingen om de zon naar je hand te zetten
De keuze voor de zonwering hangt af van jouw budget, de technische mogelijkheden en … jouw smaak.
Zo kan er gekozen worden voor louter textiel- of doekzonwering. Maar ook een combinatie van ventilatie én doekzonwering in één en hetzelfde product is mogelijk. Omdat de installateur twee systemen in één product monteert, kan er bespaard worden op tijd en werk.
Voor een architecturaal zonweringsysteem is er keuze in overvloed. Er zijn systemen met vaste en verstelbare lamellen, discrete en opvallende vormgeving, horizontale en verticale lijnen. Niet enkel geven de architecturale varianten het gevelbeeld een unieke toets dankzij het strakke, rechtlijnige design. Ook zorgen deze zonweringsystemen naast het behoud van daglicht er op een natuurlijke en energiezuinige manier voor dat zonnestralen de kans niet krijgen om rechtstreeks de binnenruimtes op te warmen.
Wil je deel uitmaken van the World of Oxygen?
Contacteer onsBronnen
Bouw-Energie. (2018, februari 2).
E40 of BEN? 9 efficiënte manieren om het E-peil te verlagen.
Opgehaald van Bouw-Energie.
TNO. (2017).
Natuurlijke koeling en zonwering.