Carlos in Huis - Deventer (NL)

Op de bovenverdieping van dit voormalig bankkantoor werd de kale zolderruimte omgebouwd tot een luxueus appartement mét aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Carlos in Huis - Deventer  (NL)

Gerenoveerd Rijksmonument krijgt balansventilatie van Duco

In hartje Deventer te Nederland treffen we het voormalige Sallandse bankkantoor aan. De bank in de Hofstraat stond er enkele jaren verwaarloosd bij. Twee jaar geleden liet binnenhuisarchitect Carlos van Dijk zijn oog vallen op dit historische pand. Hij en zijn vrouw Thea waren op slag verliefd en maakten er een echt pareltje van. De benedenverdieping maakte plaats voor een immense woonwinkel. Op de bovenverdieping werd de kale zolderruimte tot een luxueus appartement met aandacht voor een gezond binnenklimaat omgebouwd.

Een bankgebouw dat dateert uit 1914 werd midden 2018 omgetoverd tot enerzijds een woonwinkel – die meer dan 800 m² groot is – en anderzijds een comfortabel en energieneutraal appartement. Na vijf jaar leeg te hebben gestaan, kocht het koppel dit pand in de binnenstad van Deventer. We hebben het meer bepaald over het project Carlos in Huis, waar het koppel in 2018 is ingetrokken.

Wanneer we de majestueuze voordeur openen, wordt het ons meteen duidelijk: het gaat om  een uitgesproken bouwwerk met een ziel. Momenteel bevinden we ons in de winkel en het valt op dat elke ruimte een eigen sfeer en stijl heeft. De terrazzo vloeren, klassieke lambriseringen, marmeren balie … staan in schril contrast met de moderne collectie meubelen, verlichting en accessoires. Ter plaatse ontmoeten we de eigenaars Carlos van Dijk en Thea Witteveen die met plezier meer vertellen over hun appartement dat zich op de zolderverdieping van het monumentaal pand bevindt. 

Beschermd erfgoed

‘Dit bouwwerk heeft nog nooit een woonfunctie gekend’, gaat van Dijk van start. ‘De weg lag met andere woorden volledig voor ons open. We kochten dit oude bankkantoor en hebben eerst een jaar aan onze winkel verbouwd. Het jaar daarna hebben we de zolderverdieping omgebouwd. Het resultaat is een comfortabel en energieneutraal appartement met hoogwaardige afwerking.’

‘De mogelijkheid om deze schitterende locatie om te toveren tot een warme thuis was subliem’, gaat de eigenaar verder. ‘Het gebouw werd erkend als ‘Rijksmonument’, wat betekent dat we toch aan enige restricties gebonden waren. Zo kozen we overal voor dubbele beglazing, met uitzondering van enkele ramen waar hoogwaardig monumentenglas toegepast moest worden. We werkten voor elke stap in nauw overleg met Monumentenzorg en brachten het pand zoveel mogelijk in de originele staat terug.’

Future proof appartement

Eens boven in het appartement valt ons de huiselijkheid op. ‘We hadden een sterke voorkeur voor natuurlijke warme materialen zoals red cedar, ayous hout en linoleum’, vertelt van Dijk. ‘We gaan ook bewust om met energie. Ons appartement is klaar voor de toekomst. Dit gebouw heeft geen gas, maar stadsverwarming. Daarenboven hebben we gekozen voor zonnepanelen en doorgedreven isolatie in combinatie met een degelijk ventilatiesysteem.’

Keuze ventilatiesysteem

Richard Geraerts, Verkoopleider bij Duco vult aan: ‘Historisch erfgoed maakt het uitdagend om het juiste ventilatiesysteem te kiezen, vooral als je ook met de esthetische keuzes rekening moet houden. Het was niet mogelijk om natuurlijke ventilatie toe te passen omwille van de gevelbescherming van het monument. Daarom ging de keuze uit naar een D-systeem, met name DucoBox Energy met twee zonesturing. Dit balansventilatietoestel met twee zones maakt een onderscheid tussen het woon- en slaapgedeelte om energetisch goed te presteren. Het systeem volgt immers via sensoren de bewegingen van de bewoner in de woning en bepaalt hierdoor automatisch op welk moment er moet worden geventileerd. Hierdoor bespaar je veel op de energiekosten en draag je ook bij aan een vermindering van de globale CO2-uitstoot.’

‘Wat meer is, is het akoestische comfort voor de bewoners’, beschrijft Geraerts. Over het geluid hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken. Onder andere door de geïntegreerde 2-zoneregeling, maar ook de gunstige positionering van de ventilatoren en het gebruik van dempend materiaal is het toevoergeluid het stilste in de markt (55 dB bij 325 m³/u).’

Het oog wil ook wat

‘Vanuit mijn werk als interieurarchitect is het esthetische belang misschien wel het belangrijkste gegeven’, geeft van Dijk toe. ‘Zo  gingen we bijvoorbeeld op zoek naar toe- en afvoerventielen die zich quasi onzichtbaar in de ruimte bevinden en ontdekten dat de DucoVent Design ventielen perfect in dit verhaal pasten’, gaat Witteveen verder. ‘Deze ventielen zijn subtiel vormgegeven en zijn geschikt voor plafond- en muurmontage. Gezien ons appartement zich in de nok van het dak bevindt, was dit de ideale oplossing.’

In de praktijk

Edwin Spijker, rayonmanager Installatie Nederland bij Duco, vult aan: ‘Bij moderne appartementen zoals dat van Carlos en Thea wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. Besparen op de energiefactuur kan immers effectief wanneer de woning luchtdicht is geïsoleerd. De verse lucht moet echter wel ergens vandaag komen, maar komt liever niet via ongecontroleerde luchtstromingen. Die zorgen immers voor

‘Met balansventilatie is dat niet het geval’, vervolgt Spijker. ‘Het toestel voert mechanisch verse lucht toe aan de woning en voert de vervuilde lucht ook mechanisch af aan de hand van geïntegreerde ventilatoren. De reeds aanwezige warmte wordt zo goed mogelijk benut: uit de afgevoerde lucht wordt er warmte gerecupereerd en wordt deze aan de toegevoerde lucht overgedragen. Dankzij de implementatie van dit ventilatiesysteem zijn een gezond binnenklimaat en bewonerscomfort voor de bewoners gegarandeerd.’