56 assistentiewoningen - Herzele/Denderhoutem

DUCO Ventilation & Sun Control heeft samen met installatiebedrijf Evisp 56 zogenaamde zorgflats voorzien van een energiezuinig ventilatiesysteem, dankzij de toepassing van de klepgestuurde DucoBox Focus. De keuze voor het systeem was ingegeven door drie factoren: budgetvriendelijkheid, installatiegemak én energiezuinigheid.

56 assistentiewoningen - Herzele/Denderhoutem

Energiezuinige ventilatie voor 56 zorgflats dankzij DucoBox Focus

De 56 zorg- of assistentieflats bevinden zich op drie verschillende locaties in Denderhoutem en Herzele. Bij aanvang van het project, stelde de bouwheer -bouwfirma Wyckaert uit Gent- enkele doelstellingen voorop waarbij er een optimaal evenwicht gevonden moest worden tussen prijs en kwaliteit. Voor de implementatie van het ventilatiesysteem werd er een beroep gedaan op de vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen van DUCO.

Klepsturing bij de DucoBox Focus

Doorgedreven ondersteuning
“Via Wyckaert zijn we in contact gekomen met DUCO en voerden we voor het eerst een project uit met hun afvoerventilator, de DucoBox Focus”, opent zaakvoerder Christophe Andries van Evisp. “Tijdens het hele traject konden we rekenen op een doorgedreven ondersteuning. De plaatsing van het systeem was doodeenvoudig. De DucoBox Focus kan voorzien worden van een CO2- of vochtgestuurde klep, die simpelweg in de box zelf geschoven kan worden. Bij andere systemen moeten dergelijke kleppen tussen de box en het kanaal gemonteerd worden, maar dat is niet zo eenvoudig voor een werknemer alleen. Bij de DucoBox Focus kan een klep gewoon verstoken worden, zonder dat je enig gereedschap nodig hebt.”

“Bij plaatsing van de DucoBox Focus winnen we een half uur ten opzichte van andere systemen. Dat scheelt al snel een slok op de borrel”

“Bovendien zijn de kleppen voorgeprogrammeerd. Een klep voor de slaapkamer staat bijvoorbeeld standaard op 30 kubieke meter, maar kan eenvoudig aangepast worden naar 90 kubieke meter als er drie slaapkamer op één klep aangesloten worden. Dat zorgt er voor dat we bij plaatsing van de DucoBox Focus toch een half uur winnen ten opzichte van andere systemen. Dat scheelt al snel een slok op de borrel als je enkele grote projecten moet uitvoeren, rekening houdende met de hoge loonkosten in ons land”, vervolgt Andries
“Een ander groot voordeel voor ons als installateur is het feit dat er enkel lucht wordt afgezogen waar en wanneer dat nodig is én in de juiste hoeveelheid. Op die manier worden energie- en warmteverliezen immers tot een minimum beperkt.”

Akoestische performant
Een andere doorslaggevende factor was de akoestische performantie van de DucoBox Focus. Met een minimaal geluidsvermogen van 57,5 dB(A) bij aanzuig en 46,5 dB(A) bij afstraling van de kast is het immers de stilste box van Europa! “Mede omdat we met dit systeem mikken op assistentiewoningen is het geluidsniveau des te belangrijker. De bewoners zijn immers heel vaak thuis en ook gevoelig aan geluid. Dankzij de fluisterstille werking, in combinatie met de compacte afmetingen, heb je slechts een beperkte ruimte nodig -zoals een keukenkast- om de DucoBox Focus weg te werken”, aldus Dimitri Nicoli van DUCO.

“CO2-gestuurd lucht afvoeren in de slaapkamers, kan tot 26 E-peilpunten opleveren”

Het project ging overigens ook verder dan de standaardafvoer, beperkt tot de ‘natte’ ruimtes. Onder meer in de slaapkamers bepalen CO2-metingen mee de afvoer. “ ’s nachts kan er immers ook een overschrijding van het CO2-niveau optreden en net door daar lucht af te voeren, kunnen er extra punten gescoord worden voor de berekening van het E-peil. Bij een standaardafvoer is dat ongeveer 17 E-peilpunten, maar afzuiging in de slaapkamer levert 24 E-peilpunten op. Als je dat nog eens gaat koppelen met elektronisch gestuurde ventilatieroosters, eveneens op basis van CO2-metingen, kan dat tot 26 punten opleveren”, besluit Nicoli.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.