5 Voordelen van systeem C bij renovaties

5 Voordelen van systeem C bij renovaties
16/02/2024

Steeds vaker renoveren mensen met veel aandacht voor isolatie en luchtdichtheid. Maar zonder voldoende verluchting mee te nemen in de renovatieplannen, zal de luchtkwaliteit binnenshuis veel te wensen overlaten. Vooral in de winter wanneer ramen en deuren bijna hermetisch worden gesloten. Ventilatie neem je dus beter mee in het renovatieplan. Zeker ook omdat tegen 2050 alle woningen energieneutraal moeten zijn.

Het kiezen tussen een ventilatiesysteem C of D zal vooral afhangen van de beschikbare ruimte. In renovatieprojecten in België zien we dat eerder geopteerd wordt voor natuurlijke ventilatie met systeem C. We leggen hieronder uit waarom.

1. Compact toestel voor naadloze installatie (zelfs in zeer kleine ruimtes)

Systemen C hebben een compact ontwerp dat installatie in zelfs de kleinste ruimtes mogelijk maakt. Ook in huizen met verlaagde plafonds en kleine flats of tiny houses. De woonruimte wordt zo minimaal verstoord tijdens het renovatieproces.

Systeem C integreert naadloos in de infrastructuur van de woning. Dit resulteert in efficiënte ventilatie zonder afbreuk te doen aan esthetiek of ruimtegebruik.

Voordeel voor de bewoners:

Compacte systeem C-units verwijderen op effectieve wijze vervuilde lucht en vocht, waardoor het risico op schimmelgroei en de ophoping van allergenen afneemt. Dit bevordert een gezondere atmosfeer binnenshuis, wat cruciaal is voor bewoners, vooral voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen of allergieën.

2. Efficiënt natuurlijk toevoermechanisme

Ventilatiesystemen C hebben alleen kanalen nodig voor mechanische afzuiging, waardoor er geen extra kanalen nodig zijn voor de toevoer van verse lucht. Deze aanpak vereenvoudigt de installatie en minimaliseert de complexiteit van de constructie. Dit maakt systemen C een aantrekkelijke keuze voor renovatieprojecten die op zoek zijn naar efficiëntie zonder aan prestaties in te boeten.

Voordeel voor de bewoners:

Door verontreinigende stoffen efficiënt te verwijderen, zorgen systemen C voor een constante toevoer van verse, schone lucht. Dit is essentieel voor het handhaven van een optimale luchtkwaliteit binnenshuis.  Dit natuurlijke toevoermechanisme vermindert de infiltratie van verontreinigende stoffen van buitenaf en beperkt potentiële gezondheidsrisico's die samenhangen met slechte ventilatie.

3. Makkelijk te onderhouden

Systemen C zijn ontworpen met gebruiksgemak in gedachten. Met een voorklep die gemakkelijk toegang geeft tot interne componenten, zoals kleppen, voor onderhoud. Deze toegankelijkheid vertaalt zich in minimale uitvaltijd en lagere servicekosten gedurende de levensduur van het systeem. Dit resulteert in langdurige gemoedsrust voor huiseigenaren en gebruikers van gebouwen.

Voordeel voor de bewoners:

Regelmatig onderhoud zorgt voor optimale prestaties en een lange levensduur van jouw ventilatiesysteem. Het voorkomt ook de ophoping van verontreinigende stoffen en allergenen die de luchtkwaliteit binnenshuis in gevaar kunnen brengen. Gemakkelijke toegang voor onderhoud vergemakkelijkt tijdig ingrijpen en minimaliseert zo het risico van systeemstoringen of inefficiënties die jouw gezondheid negatief kunnen beïnvloeden.

Bekijk onze video’s met installatie- en onderhoudsinstructies

4. Snelle installatie met minimale onderbreking

Renovatieprojecten moeten vaak snel worden uitgevoerd om de overlast voor bewoners tot een minimum te beperken. C systemen blinken uit in dit opzicht, met snelle en probleemloze installatieprocessen waardoor bewoners in hun huizen kunnen blijven tijdens de werkzaamheden. Deze versnelde installatietijd vermindert de overlast en zorgt voor ononderbroken comfort tijdens de renovatiefase.

Voordeel voor de bewoners:

Een snelle installatie vermindert langdurige blootstelling aan bouwgerelateerde verontreinigende stoffen en allergenen. Bovendien bevordert dit een aangenaam binnenklimaat. Door het minimaliseren van verstoringen dragen ventilatie-units C bij aan het algehele welzijn en comfort van bewoners tijdens het renovatieproces.

5. Verbeterde energie-efficiëntie en kostenbesparingen

Hoewel systemen C zich voornamelijk richten op mechanische afzuiging, vertaalt hun efficiënte werking zich in aanzienlijke energiebesparingen in vergelijking met sommige andere ventilatiesystemen. Door muffe lucht en vocht af te voeren bieden systemen C een kosteneffectieve ventilatieoplossing voor renovatieprojecten die de energie-efficiëntie willen optimaliseren zonder afbreuk te doen aan de prestaties.

Voordeel voor de bewoners:

Een lager energieverbruik verlaagt niet alleen de energiekosten, maar minimaliseert ook de ecologische voetafdruk van ventilatiesystemen. Bovendien garanderen systemen C een consistente luchtkwaliteit binnenshuis zonder dat dit ten koste gaat van de energie-efficiëntie of het comfort van jezelf en jouw huisgenoten.

Samenvattend kan gesteld worden dat ventilatiesysteem C een overtuigende keuze is voor renovatieprojecten. Het biedt immers een groot aantal voordelen naar gezondheid, gemak en efficiëntie voor de gebruikers toe. Tegelijkertijd erkennen we ook de voordelen van systemen D in specifieke contexten. Zo bieden we jou een uitgebreid inzicht in de ventilatieoplossingen van DUCO zodat je weloverwogen kan beslissen op basis van jouw unieke renovatie-eisen.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.