Vroege integratie akoestische geveloplossingen een must?

Vroege integratie akoestische geveloplossingen een must?
13/02/2024

Aan de slag met een bouwproject met een scherp oog voor akoestiek of akoestische noden? Het grondig onderzoeken van geluidsabsorberende geveloplossingen vanaf de start van een project is een strategische noodzaak voor architecten, voorschrijvers en bouwbedrijven.

DUCO is hierbij de ideale partner. Met onze eigen studiedienst en rekentools werken we een oplossing op maat uit. 

Aan de slag met een bouwproject met een scherp oog voor akoestiek of akoestische noden? Het grondig onderzoeken van geluidsabsorberende geveloplossingen vanaf de start van een project is een strategische noodzaak voor architecten, voorschrijvers en bouwbedrijven.

DUCO is hierbij de ideale partner. Met onze eigen studiedienst en rekentools werken we een oplossing op maat uit. Een oplossing die overeenstemt met technische specificaties en persoonlijke voorkeuren, maar ook met wetgevingsvereisten, akoestische waarden en ventilatiedebieten. Met oog voor functionaliteit, esthetiek én sereniteit.

Een specifiek project in gedachten: Contacteer ons voor advies op maat (studiedienst) via duco.eu/yourproject

Geluidsluwe woningbouw met geluiddempende raamroosters

Architecten en voorschrijvers worstelen vaak met de uitdaging om het reduceren van omgevingsgeluiden te harmoniseren met natuurlijke ventilatie in woonruimtes. Geluiddempende ventilatieroosters kunnen hierbij helpen.

Het  ruime gamma DUCO  suskasten, ofte ventilatieroosters is beschikbaar in verschillende plaatsingen, zoals op glas, kalf en compact kalf. Daarnaast zijn verschillende doorlaten mogelijk met aangepaste ventilatiecapaciteit afhankelijk van de gestelde ventilatie-eisen in het project.

Alle ventilatieroosters bevatten daarenboven verhoogde akoestische isolatie in de vorm van duurzaam dempingsmateriaal. Daarom zijn ze de oplossingen  voor intensieve ventilatie op locaties met veel geluidshinder. Bovendien voorkomt het dempingsmateriaal in de suskasten allergieën door pollen en stof te filteren uit de lucht.

Resultaat? Een propere lucht binnenshuis voor elke bewoner. Klaar om in stilte te genieten.

Ontgrendel inzichten in geluiddichte ventilatie voor woningen

Geluidsluwe gevels voor hoogbouw en appartementen

Voor hoogbouwstructuren bevinden bouwbedrijven en architecten zich op het snijvlak van geluidsmatiging en optimale ventilatie. De integratie van Duco Acoustic Panels, ofte DAP-modules, DucoGrille roosters en DucoGrille NightVent ventilatieluiken opent een spectrum aan mogelijkheden voor hoogbouw.

Het SkyMax ZR en SkyVent ZR rooster garandeert zelfs optimale geluidsreductie tot op hoogtes van wel 70m. Een aluminium buitenprofiel bij deze roosters zorgt dan weer voor een maximale wind-en waterdichtheid.

Bovendien integreren onze raamroosters netjes in de façade en worden uitgebreid getest in ons eigen akoestisch labo, maar ook door externe partijen zoals Peutz en Cauberg-Huygen.

Het ideale ventilatiedebiet in functie van de vereisten kan dan weer berekend worden met geavanceerde DUCO rekentools.

Navigeer door de oplossingen voor hoogbouw en appartementen

Stille mechanische ventilatie

Geluidsoverlast heeft nefaste gevolgen op de gezondheid en het leefcomfort. De impact van stille ventilatiesystemen reikt daarom verder dan slechts het dempen van geluid. Het creëert een akoestische achtergrond die onder meer een goede nachtrust mogelijk maakt, een essentieel element voor het welzijn van bewoners.

Met de mechanische ventilatie-units van DUCO – natuurlijke ventilatie met systeem C en balansventilatie met systeem D  - wordt de basis gelegd voor een optimaal binnenklimaat door continue luchtverversing.

De toevoeging van slimme vraagsturing en zonaal ventileren zorgt er dan weer voor dat op het gebied van comfort een nog hoger niveau wordt bereikt. Doordat onze zonale ventilatiesystemen enkel ventileren waar dat nodig is, moeten ze immers minder hard werken. Daardoor produceren ze minstens 30% minder geluid.

Ook het gebruik hoogwaardig dempend materiaal en een gunstige positionering van de ventilatoren dragen bij tot het akoestische comfort.

Dankzij deze stille technologie voelen bewoners zich niet alleen thuis voelen, maar ervaren ze ook de ware betekenis van (akoestisch) comfort.

Verken de mogelijkheden van stille mechanische ventilatie

Afscherming  en ventilatie van Geluidsgroepen en Technische Installaties

In de context van gebouwen met technische, delicate ruimtes, zoals datacenters, dient goed te worden geventileerd vanwege de warmte die zich binnen ophoopt. Anderzijds, dient het gebouw ook te worden beschermd tegen nieuwsgierige blikken en indringers.

Efficiënte, hoogwaardige akoestische ventilatie om oververhitting van de binnenruimte te voorkomen en geluidsoverlast te beperken zijn hier primordiaal. Wanneer deze producten ook nog eens als afscherming kunnen dienen, is dat een mooie meerwaarde.

Bouwbedrijven die betrokken zijn bij projecten met dergelijke, specifieke akoestische vereisten vinden beslist een oplossing in het DucoWall-screening gamma van DUCO.  Ze schermen technische, delicate ruimtes perfect af, inbraakwerend, snel te monteren en beschikbaar in hoge overspanning en luchtdoorlaat. En je hebt de keuze tussen niet-akoestische en akoestische screening.

Maar ook de dakkappen van DUCO – Roof Turrets – vormen een ideale oplossing om bijvoorbeeld utiliteitsgebouwen intensief te ventileren. De DUCO Roof Turrets zijn verkrijgbaar in standaard of geluidswerende materialen en zijn in verschillende maten te verkrijgen.

Ontdek het belang van het afschermen en ventileren van geluidsgroepen en technische installaties

Conclusie

In wezen nodigt deze blog architecten, voorschrijvers en bouwbedrijven uit om geluidsabsorberende geveloplossingen te beschouwen als integrale, noodzakelijke componenten in future-proof gebouwen. Vroege integratie van DUCO akoestische geveloplossingen is dé sleutel tot het creëren van stille ruimtes waar vorm naadloos samengaat met functie.

Met ons brede scala aan opties en expertise in akoestische geveloplossingen kunnen we waardevol advies bieden om ervoor te zorgen dat de gekozen oplossing voldoet aan uw specifieke behoeften en eisen.

Door vanaf het begin met DUCO te overleggen, kan je erop vertrouwen dat een op maat gemaakte oplossing wordt gecreëerd om zowel de esthetiek als de functionaliteit van jouw woning of gebouw te verbeteren.

Contacteer ons 

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.