Ventilatiespecialist enkel voor loodgieters? Natuurlijk niet!

Ventilatiespecialist enkel voor loodgieters? Natuurlijk niet!
04/04/2024

In nieuwbouw en renovatie zien we dat, naast isolatie, ook ventilatie steeds belangrijker wordt. In deze blog legt Jan Tratsaert, Technisch Adviseur Installatie bij DUCO, het belang uit van verdieping in dit groeiende vakgebied. Niet enkel voor loodgieters, maar ook voor elektriciens. Deze lucratieve kans grijpen en vroeg op de kar springen is de boodschap. We leggen in deze blog uit waarom.

De bouwsector kent tal van uitdagingen. Een van de belangrijkste is de opwaardering van bestaande woningen met een EPC-label E of F naar minstens label D binnen vijf jaar. Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, energiezuinigheid staat centraler dan ooit. Het is dan ook niet verrassend dat steeds meer wordt geïnvesteerd in energetische en duurzame technieken.

Het belang  van ventilatie begrijpen

Jan Tratsaert is reeds jarenlang actief als technisch adviseur bij ventilatiespecialist DUCO. De wereld van ventilatie kent dan ook geen geheimen meer voor hem.  

Jan legt uit: “Moderne huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Dit houdt de elementen, zoals wind en regen, buiten. Maar strakke afdichtingen hebben ook een keerzijde: ze houden vocht en vervuilde stoffen binnen. Dit leidt tot diverse gezondheidsproblemen, van schimmelgroei tot ademhalingsproblemen. Effectieve ventilatie is hier de oplossing. Ventilatie reguleert niet alleen het vochtgehalte, maar verbetert ook de luchtkwaliteit. En dat draagt direct bij aan het algehele welzijn van bewoners.”

De rol van ventilatiesystemen

“Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een delicaat evenwicht”, poneert Jan Tratsaert.

“Hierbij wordt frisse lucht toegevoerd terwijl het comfort behouden blijft. Moderne ventilatiesystemen, uitgerust met vraagsturing, houden de luchtkwaliteit op punt door het CO2-niveau en de luchtvochtigheid automatisch te controleren. Door gericht of zonaal te ventileren enkel waar en wanneer dat nodig is, maximaliseren deze systemen de efficiëntie. Daarenboven minimaliseren ze zo het energieverbruik.”

Het juiste systeem kiezen

Ventilatiesystemen bestaan in allerlei soorten. Van ventilatie met natuurlijke luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer (Systeem A) tot volledig mechanische ventilatie met warmteterugwinning (Systeem D). Er is een oplossing voor elke behoefte. In renovatieprojecten wordt vaker gekozen voor eenvoudigere en compactere systemen zoals systeem C. In nieuwbouwprojecten wordt dan weer vaker voor geavanceerdere opties zoals systeem D gekozen.

Ontdek onze ventilatiesystemen

Stap voor stap

“Op de kar van ventilatie springen hoeft niet drastisch te gebeuren”, vervolgt Jan. “Begin als elektricien met het installeren van een eenvoudig extractie ventilatiesysteem in de badkamer. Als je dan na het uitvoeren van de werken ziet dat de kelder vochtig is, kan je de bouwheer voorstellen daar ook een unit te hangen. Zo leer je de knepen van het vak stap voor stap.”

Er zijn dus opportuniteiten genoeg voor de elektricien. Het is de kunst hier actief mee om te gaan, te luisteren en mee te denken met de bouwheer. Hem als het ware te adviseren. Dat is de basis om deze nieuwe, boeiende markt aan te boren.

En je staat er niet alleen voor.

Opleiding en ondersteuning

Voor installateurs die zich in de wereld van ventilatie wagen, zijn opleiding en ondersteuning essentieel. Fabrikanten zoals DUCO bieden uitgebreide trainingsprogramma's voor zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden. Daarnaast bieden distributeurs zoals Rexel ondersteuning van onschatbare waarde. Van projectadvies tot begeleiding op locatie. Zo zijn installateurs steeds goed uitgerust om van elke installatie een succes te maken.

Ontdek onze DUCO opleidingen en schrijf je snel in

Omarm de kans

Het installeren van ventilatiesystemen is dus niet alleen meer een taak voor loodgieters. Het is een dynamisch vakgebied dat ook openstaat voor elektriciens. Met de juiste vaardigheden en kennis kunnen elektriciens zo hun dienstenpakket uitbreiden, inspelen op veranderende markteisen en uiteindelijk meer zakelijke kansen creëren.

Dus waarom wachten? Smeed het ijzer wanneer het heet is. Neem de eerste stap en begin vandaag nog aan deze lonende (ventilatie)reis.

 

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.