Hoe minimaliseer je de impact van omgevingsgeluid op gezondheid en comfort?

Hoe minimaliseer je de impact van omgevingsgeluid op gezondheid en comfort?
31/10/2023

Bij vervuiling denkt men in de eerste plaats aan luchtvervuiling. Maar lawaai is ook vervuiling. 

Geluidshinder is zelfs wereldwijd een toenemend probleem. Zo brengt continue verstedelijking heel wat verkeerslawaai en ander omgevingslawaai met zich mee. Velen zijn zich echter minder bewust van de schadelijke gevolgen van geluidsvervuiling en slechte akoestiek op de gezondheid en het leefcomfort.

Wij zijn ons wel bewust van de gevolgen van slechte akoestiek en binden dagelijks de strijd aan met geluidshinder door ontwikkeling van kwalitatieve gevelventilatie.

Wanneer is geluid hinderlijk?

Wanneer precies geluid hinderlijk wordt, hangt af van persoon tot persoon. Wat voor de ene als lawaai en aldus overlast wordt gezien, is dat niet per se voor een ander. Iemand die naast een school woont kan hinder ondervinden van spelende kinderen tijdens de speeltijden. Voor een ander kan dat helemaal niet hinderlijk zijn en zelfs voor een bepaalde rust zorgen. 

Onderzoek naar geluidsbelasting toont echter aan vanaf hoeveel dB geluid écht hinderlijk wordt voor de ‘modale’ man/vrouw. De tabel hieronder geeft een idee:

Bovendien is zowat 10 tot 15 procent van de bevolking geluidsgevoelig. Zij hebben nog meer last van geluid dan anderen. We kunnen dus gerust stellen dat het nemen van doortastende maatregelen om geluidsoverlast aan te pakken noodzakelijk is voor de algehele volksgezondheid.

Wat zijn de gevolgen van slechte akoestiek op de gezondheid en het comfort?

Langdurige blootstelling aan lawaai en slechte akoestiek heeft een behoorlijke invloed hebben op de gezondheid en het comfort van mensen. Dit zijn enkele mogelijke gevolgen van geluidshinder:

 •         Slaapstoornis: Geluidsoverlast tijdens het slapen kan leiden tot onderbroken slaap en een tekort aan slaap. Dit resulteert dan weer in oververmoeidheid en concentratiestoornissen.
 •         Slecht humeur: Een tekort aan slaap heeft dan weer een directe invloed op humeur. Maar ook een voortdurende blootstelling aan hinderlijk geluid kan je humeur negatief beïnvloeden.
 •         Stress en angst: Constante blootstelling aan omgevingsgeluid, vooral als het onvoorstelbaar of storend is, kan leiden tot stress en angst. Geluid verhoogt het stresshormoon cortisol, alsook de bloeddruk.

 •         Cognitieve ontwikkelingsstoornissen: onderzoek toont aan dat kinderen die te vaak in geluidsvervuilende omgevingen vertoeven achterlopen in hun cognitieve ontwikkeling.
 •         Concentratie en productiviteit: Te veel storende achtergrondgeluiden kan de concentratie en productiviteit verminderen.
 •         Leef comfort: Een luidruchtige omgeving kan de algehele kwaliteit van het leven verminderen. Het kan leiden tot irritatie, verminderd welzijn en verminderd comfort in huis, op het werk, op school of in openbare ruimtes.
 •         Fysieke gezondheid: Onderzoek toont aan dat chronische blootstelling aan omgevingsgeluid in verband kan worden gebracht met verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, beroerte en hartfalen.

Geluidshinder is een groot probleem

Wat is de maximale toegelaten geluidsbelasting voor woningen?

Voor muziekactiviteiten, evenementen, muziek in cafés en dergelijke meer worden geluidsnormen bij wet vastgelegd door het Vlarem, de Vlaamse Milieumaatschappij. Voor geluidsoverlast door buren of door luidruchtige passanten, treedt het GAS-reglement (lokaal politiereglement) in voege.

In België geldt de norm NBN S 01-400-1 : 2008 voor woongebouwen. In die norm wordt een onderscheid gemaakt tussen twee akoestische comfortniveaus, het Normaal akoestisch comfort  en het Verhoogd akoestisch comfort.

Het Normaal akoestisch comfort eis omvat de minimumdrempel die voor elke nieuwbouw of woningrenovatie in acht genomen moet worden. De vereisten ervan stellen 70% van de bewoners tevreden.

Het Verhoogd akoestisch comfort eis is van toepassing wanneer de bouwheer daar uitdrukkelijk om vraagt. Dat comfortniveau stelt 90 % van de bewoners tevreden.

Meer info over de Belgische geluidsnorm voor woongebouwen

Maar in het algemeen geldt dat wat jij als hinderlijk ervaart, vooral persoonlijk is. Heb je vaak last van de bovenstaande symptomen? Dan mag je stellen dat geluid je hindert.

Hoe kan DUCO de impact van geluid van buitenaf op gezondheid en comfort verminderen?

De oorzaak aanpakken van lawaai is niet evident. Maatregelen en implementaties op beleidsniveau zijn hier nodig. Wat je wel kan doen is je woning zo goed mogelijk wapenen tegen binnenkomend lawaai. DUCO biedt hier tal van oplossingen aan:

 1.       Oplossingen met akoestische raamroosters (suskasten)

Geluiddempende ventilatieroosters zijn de ideale oplossing voor intensieve ventilatie op locaties met geluidshinder. Denk maar aan drukke stadscentra, gebouwen of woningen dicht bij een autostrade, een spoorweg, etc.. Dit lawaai kan zeer effectief gereduceerd worden dankzij ventilatieroosters met verhoogde akoestische isolatie. Ervaar het verschil zelf met de roosters!

Hoogbouw

Een gezond binnenklimaat creëren in hoogbouw en appartementsgebouwen vraagt een specifieke aanpak. Ventilatie speelt hierbij een grote rol. Want bij doorgedreven isolatie krijgt natuurlijke toevoer van lucht haast geen kans. Het toevoerrooster SkyVent is hier de ideale oplossing. Daarenboven is dit rooster uiterst geschikt voor windbelaste toepassingen zoals hoogbouw aan de kust.

Lage geluidsbelasting

Wanneer de geluidsbelasting beperkt is, maar toch genoeg om te hinderen, kan het GlasVent 100 ZR AK geluiddempend ventilatierooster met demping tot 34dB soelaas bieden. Dit rooster is ontwikkeld voor plaatsing op glas, kalfplaatsing en ‘onzichtbare’ plaatsing op het raamkader.

Hoge geluidsbelasting

Voor zwaar geluidsbelaste situaties biedt DUCO de  DucoMax ZR of SkyMax ZR zelfregelende, geluiddempende ventilatieroosters aan. Een fraaie vormgeving en uitstekende akoestische werking staan hier voorop. SkyMax ZR is een geüpgrade versie van de DucoMax ZR en toepasbaar op hoogtes tot 70 meter.

Oplossing per type

Wij bieden geluiddempende oplossingen aan voor elke type toepassing.  MiniMax ZR, bijvoorbeeld, is een zelfregelend, geluiddempend ventilatierooster ontwikkeld voor kalfplaatsing en 'onzichtbare' plaatsing op het raamkader. Dit rooster wordt bij kalfplaatsing optioneel voorzien van een verlengde buitenkap, de ideale oplossing voor toepassing in een vliesgevel. Een strakke, gestroomlijnde afwerking gegarandeerd!

Ontdek DUCO’s akoestische ventilatieroosters

 1.       Oplossingen met intensieve akoestische ventilatie in de muur

Muur- en raamroosters verenigen intensieve ventilatie met een aanzienlijke esthetische meerwaarde. Met grote variatie aan vormen en kleuren biedt DUCO de architect vele inbouw- en opbouwmogelijkheden.

Architecturale meerwaarde

Het geluiddempend design muurrooster DucoGrille Acoustic met hoge luchtdoorlaat is vervaardigd uit aluminium extrusieprofielen. Aan de binnenzijde zijn ze voorzien van extra akoestische demping in de vorm van geluiddempende, niet-ontvlambare minerale wol.

Zware geluidsbelasting

Het inbouw muurrooster met hoge demping Duco Acoustic Panel wordt steeds op de gewenste maat gemaakt en is ideaal voor zware geluidsbelasting. Je hebt een variant met enkele en dubbele rij lamellen.

Afscherming technische ruimtes

De geluiddempende lamellenwand DucoWall Acoustic is aan de binnenzijde voorzien van geluiddempende, niet-ontvlambare minerale wol. Deze lamellenwand is ideaal voor afscherming van technische ruimtes. Bovendien is het uiterst wind- en waterwerend met tevens een hoge luchtdoorlaat.

Ontdek DUCO’s akoestische lamellenroosters

 1.       Oplossingen met ventilatie door de muur

Deze oplossingen zijn uiterst geschikt voor renovatieprojecten, waarbij de ventilatie in de bestaande muren wordt geïntegreerd.

Design muurdemper

De Silenzio ZRis een design muurrooster dat zich uitstekend leent om in een renovatieproject toegepast te worden. De Silenzio beschikt over een ZR-klep zodat het moeiteloos in één van onze ventilatiesystemen kan toegepast worden. Dit geluiddempend ventilatierooster werd specifiek ontwikkeld voor situaties waar sprake is van zware geluidsbelasting.

Rooster voor beschermde gevels

Specifiek voor monumentale panden met een beschermde gevel werd de Silenzio Retro ZR ontwikkeld. Dit rooster integreert zich onzichtbaar in de gevel of kan met discreet rozet rooster worden uitgevoerd.

Ontdek DUCO’s ventilatie-oplossingen door de muur

 1.       Oplossingen voor ventilatie door (hellend) dak

Ook voor ventilatie door hellende daken heeft DUCO een aantal oplossingen.

DucoMax ZR HD is toepasbaar voor hellende daken vanaf 25 graden en wordt van buitenaf discreet weggewerkt achter een ventilatiedakpan en in compacte kalf geplaatst.

TronicMax HD is een elektronisch gestuurde variant van de DucoMax en toepasbaar in het DucoTronic (Plus) System (Wired). Afhankelijk van de dakdikte, zijn er verschillende mogelijkheden: Corto (tot dakdikte 150 mm), Medio (151 – 200 mm), Alto (201 – 250 mm) of Largo (251 – 300 mm). De specificaties qua ventilatiecapaciteit en akoestische waarden zijn gelijk aan de DucoMax ZR HD.

Voor elke bouwsituatie een oplossing

Wie dus denkt dat het raam openzetten de ideale oplossing is om jouw woonst, kantoor of school te verluchten heeft het bij het foutieve eind. Idealiter kies je voor raam- of muurventilatie zodat frisse lucht op een natuurlijke manier binnen in je woning komt. Dit verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis opmerkelijk.

Bovenstaande DUCO oplossingen worden discreet en stijlvol in de gevel of boven het raam geïntegreerd. De akoestische demping van de producten zorgt voor een mooie meerwaarde (voor de oren). Of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie, renovatie-transformatie, DUCO heeft werkelijk voor elke bouwsituatie een aangepaste, op maat gemaakte oplossing.

 

 Ontdek DUCO’s ventilatie-oplossingen voor renovaties

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.