Ventilatieve koeling voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat

Ventilatieve koeling voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat
03/05/2024

Ventilatieve koeling is een slimme en duurzame oplossing voor het koelen van gebouwen. Met name in de context van Active House- en bio-based concepten wint ventilatieve koeling aan belang.  Door gebruik te maken van natuurlijke luchtstromen, biedt het niet alleen verkoeling, maar ook een gezonder en comfortabeler binnenklimaat. 

Luchtdicht bouwen en een goede isolatie zijn tegenwoordig twee kernbegrippen die in de bouwwereld steeds meer aan belang winnen. Zeker om ongewenste energieverliezen zo veel mogelijk te beperken. Dat betekent namelijk ook dat de warmtevraag afneemt en de nood naar afkoeling van een gebouw wel groter wordt. Vooral tijdens de warmere maanden. Zomercomfort wordt dan ook steeds meer een essentieel onderdeel van de ontwerpeisen van een gebouw.

 

In een tijdperk waarin duurzaamheid en comfort hand in hand gaan, is ventilatieve koeling een oplossing die steeds meer aandacht krijgt. Door op een goede, doordachte manier gebruik te maken van natuurlijke luchtstromen en strategisch geplaatste zonwering, draagt ventilatieve koeling bij aan een gezonder, comfortabeler en duurzamer binnenklimaat.

 

Wat is ventilatieve koeling?


Ventilatieve koeling is een methode om gebouwen passief te koelen door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en niet van energievretende installaties zoals airconditioning. Het principe maakt gebruik van de frisse buitenluchtstromen om de warme binnenlucht af te voeren en koelere lucht binnen te laten. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier van koelen, omdat het geen elektriciteit verbruikt.

 

Ook zonwering speelt een belangrijke rol bij passieve koeling, omdat het helpt de hoeveelheid zonnewarmte die een gebouw binnendringt te verminderen. Door die hoeveelheid zonnewarmte te verminderen, hoeft er logischerwijs minder energie te worden besteed aan het koelen van het gebouw.

 


Hoe werkt het?


Het concept achter ventilatieve koeling is eenvoudig, maar doeltreffend. Door middel van strategisch geplaatste openingen, zoals (dak)ramen en glasvervangende ventilatieluiken wordt koele buitenlucht naar binnen gebracht en warme lucht afgevoerd. Deze natuurlijke luchtstromen zorgen voor een constante vernieuwing van de lucht in de ruimte, waardoor de temperatuur geleidelijk daalt.

 

 


Voordelen van ventilatieve koeling

Energie-efficiëntie

Ventilatieve koeling verbruikt aanzienlijk minder energie dan traditionele airconditioningsystemen, omdat het hoofdzakelijk afhankelijk is van natuurlijke luchtstromen en verdampingsprocessen.


Gezonder Binnenklimaat

Door voortdurend verse buitenlucht binnen te brengen en vervuilde lucht af te voeren, draagt ventilatieve koeling bij aan een gezonder binnenklimaat. Dit kan de verspreiding van allergenen, schimmels en andere verontreinigingen verminderen.


Duurzaamheid

Door het verminderde energieverbruik en de lagere milieubelasting is ventilatieve koeling een duurzamere keuze dan conventionele koelsystemen. Het past perfect binnen het kader van Active House-concepten, die streven naar een optimale balans tussen energie-efficiëntie, comfort en milieuverantwoordelijkheid.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.