De Amazones - Den Bosch

Ontdek hieronder waarom De Amazones bekroond werden met de Bossche Architectuurprijs voor het meest spraakmakende project, gebouwd in de periode 1995 - 2015. Een prestatie waar DUCO als partner in dit project terecht trots op kan zijn!

De Amazones - Den Bosch

Op adem komen in elegante woontorens aan de rand van Den Bosch

In de schaduw van het Prins Hendrikpark en grenzend aan het water van de Ijzeren Vrouw vinden we sinds begin 2015 het markante appartementencomplex De Amazones terug, een architecturale parel aan de rand van de historische binnenstad van Den Bosch. Met een uitgesproken elegantie en de gezondheid van de mens als uitgangspunt drukken de drie woontorens duidelijk hun stempel op dit deel van de stad. Voor meer toelichting klopten we aan bij Dok architecten die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het complex.

De 44 meter hoge Amazones beslaan een woonoppervlakte tussen 106 en 127 m2 en bieden onderdak aan een tiental luxueus uitgevoerde woonvolumes, verdeeld over 13 verdiepingen, en een parkeergarage. Gelegen aan het meer ‘de Ijzeren Vrouw’ op het voormalige terrein van de Hogere Agrarische School past het appartementencomplex architectonisch gezien naadloos in de omgeving met zijn ronde, vrouwelijke vormen. Om het geheel passend te maken, kregen de drie woontorens De Amazones als naam toegewezen, verwijzend naar het heldhaftige vrouwenvolk uit de Griekse mythologie.

Gezonde en natuurlijke technieken

Architect Liesbeth van der Pol steekt van wal: “Door het sterke protest vanuit de buurt tegen hoogbouw dienden we een aangepast ontwerp te voorzien. Daarom kozen we voor de zijde gericht naar de stad voor een strakke gevel en zijn de woningen zo gepositioneerd dat ze allemaal een goede relatie hebben met het park en het meer, en dus met de natuur.”

‘Natuurlijk’ bouwen is in Nederland aan een stevige opmars bezig. Steeds meer architecten opteren bewust voor gezonde en natuurlijke technieken. Maar ook het realiseren van een optimaal binnenklimaat op een natuurlijke manier volgens de principes van Systeem C is vandaag de dag een hot item. De binnenluchtkwaliteit heeft dan ook een cruciale invloed op de kwaliteit van onze gezondheid. Een aangenaam binnenklimaat is voor de bewoners echter geen overbodige luxe, zeker wanneer er sprake is van grote glaspartijen.

Doordacht binnenklimaatconcept

Met dat doel voor ogen deed Dok architecten eind 2008 een beroep op ventilatiespecialist DUCO om haar wensen te vertalen naar een doordacht binnenklimaatconcept. “Het architectenbureau en DUCO zaten al van bij het begin op dezelfde golflengte waardoor het project geheel ‘natuurlijk’ tot stand kwam”, stelt van der Pol. “Om maatwerk te kunnen leveren, is het de kunst om in een zo vroeg mogelijk stadium rond de tafel te zitten met de betrokken partijen. Op die manier creëer je samen een oplossing die naadloos aansluit bij de wensen van de opdrachtgever én de bewoners. DUCO zorgde tijdens het gehele proces voor een deskundig advies en een solide ondersteuning, en voorzag De Amazones van een concept dat in Nederland al ettelijke malen met succes werd toegepast!”

DUCO speelt met de toepassing van zelfregelende ventilatieroosters onder de vorm van DucoFit 50 ZR, DucoMax ZR en GlasMax ZR in op de vraag naar het creëren van een gezond én (akoestisch) comfortabel binnenklimaat. “DucoFit 50 ZR leent zich perfect voor toepassing op de eerste verdiepingen van de woontorens terwijl DucoMax ZR en GlasMax ZR de ventilatieroosters bij uitstek zijn op een hoogte tussen 20 en 40 meter”, klinkt het bij Dok architecten. “De ventilatieroosters van DUCO zijn immers uitermate geschikt voor toepassing in situaties waar er sprake is van een lichte geluidsbelasting, zoals dit bij De Amazones het geval is door de omliggende wegen. Bovendien vallen de ingewerkte roosters nauwelijks op in het raamwerk of de schuifpuien, wat een bijkomend sterk voordeel is voor de bewoners.”

Bekroond met de Bossche Architectuurprijs

Het project is intussen al enige tijd opgeleverd en dat vraagt om een diepgaande evaluatie door architect Liesbeth van der Pol: “Tijdens het ontwerp van De Amazones hadden we één duidelijk doel voor ogen: het realiseren van een doortimmerd woonconcept waar moderne architectuur hand in hand gaat met een optimaal binnenklimaat. En dat is naar volle tevredenheid gelukt, kunnen we concluderen. Zowel de opdrachtgever, de bewoners, de omwonenden als wijzelf kijken terug op een mooie én geslaagde referentie.”

Alles samengenomen, is het dus niet onterecht dat De Amazones bekroond werden met de Bossche Architectuurprijs voor het meest spraakmakende project, gebouwd in de periode 1995 - 2015. Een prestatie waar DUCO als partner in dit project terecht trots op kan zijn!


Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.