Schoolventilatie bij Elzendaalcollege - Boxmeer


In het voorjaar van 2015 is het Stationsweggebouw van het Elzendaalcollege in Boxmeer opnieuw officieel in gebruik genomen. Voor deze middelbare school staan gezondheid en duurzaamheid voorop. RoosRos Architecten verzorgde de renovatie van de school en hechtte hierbij vooral belang aan drie centrale thema’s. Verse lucht, akoestiek en thermisch comfort vertolken elk een prominente rol in dit project. Dat DUCO werd voorgeschreven als fabrikant voor de natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen bleek de enige juiste keuze voor de schoolventilatie.

Schoolventilatie bij Elzendaalcollege - Boxmeer

Het is al langer bekend dat het binnenklimaat in scholen vaak serieus te wensen overlaat. Ook in het Elzendaalcollege bleek de nood hoog om een ‘gezondere’ omgeving te creëren. Als antwoord op deze situatie kwam DUCO met de gepaste oplossingen voor de dag. Dankzij het DUCO at SCHOOL concept heeft het bedrijf immers alle kennis in huis zodat het Elzendaalcollege kon voorzien worden van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

 

Behoefte aan geluiddempend ventilatierooster

DUCO werkte een klimaatconcept uit om via natuurlijke ventilatie op een energiezuinige manier overal in het gebouw verse lucht aan te voeren. Aangezien ook geluidsbelasting een rol speelde bij de implementatie van de ventilatieroosters, werd er geopteerd voor de GlasMax ZR. Dit geluiddempend rooster (dempingswaarde tot 37 dB in open stand) van DUCO voert verse lucht aan via de gevel en stroomt zo door naar een centrale ruimte, waar het wordt afgevoerd. De gelijke verspreiding van de lucht wordt gegarandeerd dankzij het gebruik van een geperforeerde, akoestische dempende plafondkoof.

 

DucoTwin: ventilatie én zonwering in één

Bij toepassing van buitenzonwering is het belangrijk om een optimaal evenwicht te vinden tussen voldoende daglicht, het bewaren van het zicht naar buiten en een efficiënte afscherming van de zonnestralen alvorens ze het raam raken. In dit project werd er gekozen voor textielzonwering onder de vorm van de DucoTwin 120 ZR CAP waarvan het doek gemonteerd is op een uitvalarm. Zoals de naam al doet vermoeden, combineert het natuurlijke ventilatie en buitenzonwering in één systeem dat eveneens voorzien is van extra geluiddempend materiaal. Daarnaast wordt het aluminium rooster onzichtbaar achter het spouwblad geplaatst waardoor het ook esthetisch volledig tot zijn recht komt.

 

Het Elzendaalcollege is, kort samengevat, hét schoolvoorbeeld van een gezond binnenklimaat dankzij DUCO’s natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.