Loven - Tilburg

180 arbeiderswoningen in de Tilburgse wijk ‘Loven’ werden aan een grondige renovatie onderworpen. De doelstelling was om het EPA-label op te krikken & het comfort van de bewoners gevoelig te verhogen. Dat resulteerde in een gemiddelde jaarlijkse besparing van 229 euro per woning, waarbij het vraaggestuurde DUCO CO2 System ook haar meerwaarde toonde.

Loven - Tilburg

DUCO CO2 System draagt bij tot labelsprong in ingrijpende renovatie

De renovatie in Tilburg was best ingrijpend en had enkele centrale uitdagingen. Zo moesten de energielasten gevoelig dalen door middel van een energiesprong en moest het comfort van de bewoners ook aanzienlijk verhogen. Onder meer het dak, de installaties en de gevel werden grondig aangepakt. Alle woningen werden voorzien van dakisolatie, kregen een hedendaagse HR-ketel én HR++-glas.

Ook DUCO droeg bij tot de labelverhoging met de implementatie van haar DUCO CO2 System. Dit Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem (VNV) werkt op basis van CO2-metingen in de woonkamer. Van zodra het binnenklimaat ondermaats dreigt te worden, stuurt de CO2-sensor een signaal naar de centrale afvoerunit, de DucoBox, om de vervuilde lucht af te zuigen. De verse lucht komt de woningen binnen via de zelfregelende ventilatieroosters die op het glas werden geplaatst. In die project werd er gekozen voor de DucoLine 10/17/23 ‘ZR’, een rooster dat maar liefst drie verschillende luchtdoorlaten kan realiseren, en de GlasMax ‘ZR’, een geluiddempend ventilatierooster. Op die manier kan het binnenklimaat opnieuw geoptimaliseerd worden, zonder dat de bewoner ook maar iets hoeft te doen. Uiteraard kan hij/zij wel nog zelf handmatig ingrijpen en de afvoer zelf sturen.

 

Naast de CO2-sensor, werd er ook een optionele RF-bediening in de badkamer geplaatst. Deze losse handzender, een vierstandenschakelaar, laat de bewoner toe om bijvoorbeeld tijdens het douchen de DucoBox tijdelijk naar de hoogstand te sturen.

 

Forse besparing
Het resultaat van deze grondige renovatie mag er best zijn. Niet alleen gaven de bewoners aan tevreden te zijn (8,1 gemiddeld), maar ook het behaalde energielabel B (was D en E) was een schot in de roos. Dat resulteerde in een gemiddelde jaarlijkse besparing van 229 euro per woning, waarbij het vraaggestuurde DUCO CO2 System ook haar meerwaarde toonde met een besparing van zo’n 75 – 80 euro per jaar.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.