Geslaagd seminar over BEN (ver)bouwen

Geslaagd seminar over BEN (ver)bouwen
19/06/2014

Duco Ventilation & Sun Control heeft vier geslaagde seminars rond het thema ‘Bijna Energie Neutraal (ver)bouwen (BEN) met natuurlijke ventilatie’ achter de rug. Het groot aantal geïnteresseerden bewees dat er heel wat animo is rond de toekomstige regelgeving op het vlak van EPB én het aandeel van ventilatie in het totaalplaatje.

Via deze reeks gratis seminars in Brugge, Gent, Mechelen & Hasselt speelde Duco, als toonaangevende speler in de markt van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen, in op een hot topic: Bijna Energie Neutraal (ver)bouwen. Als één van de BEN-voorlopers engageert het bedrijf zich immers om gezondheid, energiezuinigheid en comfort aan elkaar te koppelen. Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie in combinatie met efficiënte buitenzonwering zijn alvast onontbeerlijk in dit verhaal.

 

Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie als antwoord

Zowel Pascal Vannitsen als Wesley Ceulemans, docenten aan de Universiteit Hasselt, gaven enkele belangrijk parameters aan waarmee rekening gehouden kan worden om binnen de EPB-regelgeving optimaal te scoren op het vlak van energiezuinigheid. Vraagsturing, zelfregelende (P3 of P4) ventilatieroosters, zuinige ventilatoren en het toepassen van luchtdichte kanalen kunnen hier immers al een grote bijdrage in leveren.

Architect Bruno Deraedt (BAST architecten) toonde aan de hand van twee praktijkvoorbeelden hoe ook in residentiële renovatie heel wat energie te besparen valt door enkele maatregelen in acht te nemen. Naast een goede isolatie & dito luchtdichtheid, kan de integratie van eenlaag temperatuursverwarmingssysteem en vraaggestuurde ventilatie heel wat E-peilpunten winst opleveren.

 

 

Het geheel werd afgesloten door Dimitri Nicoli (Responsible Belgium Duco - Architecture & Development). Hij gaf aan hoe Duco zijn steentje bijdraagt tot een energiezuinig en comfortabel binnenklimaat met haar ventilatiesystemen, die maar liefst tot 26 E-peilpunten winst kunnen opleveren! Onder meer de compleet nieuwe DucoBox Focus -een stille, energiezuinige en slimme afvoerventilator- met geïntegreerde regelkleppen op basis van CO2- en vochtmeting, heeft hierin een belangrijk aandeel.