Poppodium Doornroosje - Nijmegen

Doornroosje is hét poppodium van Nijmegen en omstreken. De nieuwbouw aan het Centraal Station omvat twee zalen, goed voor een capaciteit van 1.500 bezoekers, maar biedt daarnaast onderdak aan 350 studentenappartementen en een fietsenstalling met 4000 plaatsen. Geluid was een belangrijk element bij het ontwerp. DUCO leverde met de implementatie van geluiddempende ventilatieroosters -type DucoMax ZR- ook haar bijdrage.

Poppodium Doornroosje - Nijmegen

DucoMax ZR draagt bij tot geluidswering poppodium Doornroosje

Het nieuwe gebouw voor Doornroosje is gerealiseerd op de voormalige locatie van het postkantoor en begrensd door het busplein, de perrons van het Centraal NS Station Nijmegen, het pand van Politie Gelderland Zuid en een drukke verkeersader. Het gebouw zelf is met diverse gevels ontworpen. Dankzij de transparante plint maakt het complex aan alle zijden contact met de omgeving en lijkt het woongebouw te zweven boven de onderbouw.

Doornroosje Nijmegen

Aandacht voor geluid
Bijzondere aandacht is uiteraard besteed aan het hoge geluidsniveau in de foyers en het café, dat in verband met wettelijke eisen in de gevel gereduceerd diende te worden. De geluidswering tussen het café en de direct daarboven gelegen woningen is opgelost met een dubbele puiconstructie met een luchtspouw van 850 millimeter breed. De betonnen binnenbladen zijn bij zowel het café als de foyers voorzien van een losstaande geluidwerende voorzetwand.

Aangezien er boven het poppodium zo’n 350 studentenappartementen gehuisvest zijn, ging ook daar optimale aandacht naar geluidswering. Om de studenten tijdens concerten rustig te kunnen laten slapen of studeren en hen te beschermen tegen het lawaai van treinen/bussen zijn speciale akoestische voorzieningen opgenomen, waaronder geluiddempende ventilatieroosters van het type DucoMax ZR.

Deze zelfregelende suskast, met een uitstekende akoestische en luchttechnische werking werd specifiek ontworpen voor situaties waar sprake is van zware geluidsbelasting. Dit ventilatierooster kan bovendien nu nog betere waardes voorleggen op het vlak van geluiddemping en ventilatiecapaciteit én is toepasbaar tot op 40 meter hoogte!

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.