Sint-Lodewijkscollege - Brugge

In een duurzame nieuwbouw met moderne technieken is zonwering niet meer weg te denken. De tijd dat het een noodzakelijk kwaad was, is gelukkig ook voorbij. DucoSun 200 Cubic voegt niet enkel schaduw en koelte toe aan het nieuwe internaat. Het tilt de architectuur tegelijk naar een hoger niveau, dankzij de slanke uitwerking in aluminium en de perfecte integratie in de op maat gemaakte staalconstructie.

Sint-Lodewijkscollege - Brugge

Architecten Groep III bouwde een nieuw internaat voor het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries (Brugge). Een verouderd gebouw op het schooldomein ruimde plaats voor een nieuw, hoger en energieneutraal volume waarin zowel het internaat als polyvalente zalen en technologieklassen zijn voorzien. In het internaat zetten de ontwerpers sterk in op het sociale aspect en wordt ontmoeting zoveel mogelijk gestimuleerd.

Architecturale zonwering

De horizontale rechthoekige lamellen in aluminium zijn vast gemonteerd tussen de verticale metalen draagconstructie. De lamellen zijn 200 millimeter breed en vormen een hoek van 90 graden met het staalframe. De DucoSun Cubic lamellen voorkomen in de eerste plaats de directe inval van zonlicht op de ramen. En dat heeft twee grote voordelen voor de gebruikers van het gebouw. Pieter Decat, Technisch Commercieel Adviseur van België en Luxemburg, legt uit: “Uiteraard draagt het weren van direct zonlicht op de ramen bij aan het thermische comfort in de binnenruimtes. Daarnaast gaat het visueel comfort van studenten, leerkrachten en medewerkers er sterk op vooruit. Weg met de reflectie van de zon op hun beeldschermen. Toch garanderen de lamellen een maximum aan diffuus daglicht. Efficiënte zonwering dus, met een behoud van de natuurlijke lichtinval.”

Strak uitzicht voor energieneutraal gebouw

Naast een efficiënte zonwering zorgen de aluminium lamellen ook dat er één geheel wordt gevormd met de aanpalende overdekte speelplaats. Bovendien accentueren ze het gelijkvloerse volume van de twee polyvalente zalen en STEM-klassen.

Met dit project wordt er gestreefd naar een energieneutraal gebouw. Behalve een performante schil en intelligente zonwering (lamellen op het gelijkvloers; screens op de verdiepingen) worden zuinige technieken gebruikt om het gebouw energieneutraal te krijgen. Onder het projectgebied werd een BEO-veld voorzien dat het gebouw via een warmtepomp en convectoren bij koude dagen van de nodige verwarming en bij warme dagen van verfrissing voorziet. Op het hoogste platte dak komen er PV-panelen die minstens het elektrisch verbruik van de warmtepomp dekken. Voor het warme water van de douches wordt een warmtepompboiler voorzien.