Vraaggestuurde ventilatie bij Zandkasteeltje - Koksijde

DUCO zorgt dat de bewoners van dit woonerf, met maar liefst 56 woningen, zorgeloos kunnen genieten van een gezond en comfortabel binnenklimaat, dankzij de implementatie van het Duco Comfort System, een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem.

Vraaggestuurde ventilatie bij Zandkasteeltje - Koksijde

Duco Comfort System in prestigieus woonproject

In de schaduw van een natuur- en recreatiegebied in Sint-Idesbald (bij Koksijde) ligt woonproject ’t Zandkasteeltje. DUCO zorgt dat de bewoners van dit woonerf, met maar liefst 56 woningen, zorgeloos kunnen genieten van een gezond en comfortabel binnenklimaat, dankzij de implementatie van het Duco Comfort System, een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem.

 

De woningen in Sint-Idesbald worden opgetrokken met de nodige zorg en aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid. Dat werpt ook haar vruchten af, want het project werd genomineerd voor de Architectuurprijs 2013 van Koksijde. “De topkwaliteit laat zich onder meer voelen in de wijze waarop gebouwd wordt. Zo is bijvoorbeeld het schrijnwerk in hardhout met een duurzaamheidsklasse 1. Voor elke woning afzonderlijk wordt een deskundige aangesteld die een volledig EPB-verslag opmaakt. Daarbij worden strenge normen gehanteerd op het vlak van isolatie (akoestisch en thermisch) en ventilatie. Dit resulteert in duurzame en energiezuinige woningen waar het gezond leven is”, klinkt het bij project- en bouwpromotor POC Partners.

 

De invulling voor het ventilatiesysteem werd door DUCO gerealiseerd dankzij de vraaggestuurde natuurlijke ventilatie van het Duco Comfort System. “De verse buitenlucht komt rechtstreeks de woningen binnen via de zelfregelende ventilatieroosters. In dit project werd er specifiek gekozen voor een Top-rooster, de DucoTop 50 ZR. Toproosters bieden het enorme voordeel dat ze snel en eenvoudig weggewerkt worden achter het buitenspouwblad en wordt rechtstreeks op het raam geplaatst, waardoor deze roosters erg discreet geplaatst kunnen worden zich zo quasi onzichtbaar in de woning integreren”, aldus DUCO.

 

Vraagsturing

Het DUCO Comfort Systeem werkt volledig vraaggestuurd en kan dankzij de intelligente sturing tot 21 E-peilpunten opleveren. De vraag naar ventilatie wordt gebaseerd op basis van CO2-metingen in de woonkamer en vochtmetingen in de badkamer. CO2, uitgedrukt in ppm, is immers de ideale graadmeter voor het binnenklimaat. Van zodra de grens van 1.200 ppm wordt overschreden, is het binnenklimaat niet langer gezond. Dankzij efficiënte CO2-metingen wordt de vervuilde lucht echter tijdig afgezogen via de DucoBox, waardoor er opnieuw verse lucht binnen komt via de zelfregelende ventilatieroosters. Vochtmeting in de badkamer voorkomt dat vochtigheid zich in de ruimte opstapelt en zo eventueel schimmels kan veroorzaken. Dankzij de vraagsturing hoeft de bewoner zelf helemaal niets te doen, maar is hij wel altijd verzekerd van een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.