Woning Debandt - Veurne

Anders dan woningen van slechts enkele jaren geleden luidt het strakke en karaktervolle onderkomen van de familie Debandt niet enkel op architecturaal vlak een nieuw tijdperk in. Ook qua duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke technieken is het een typevoorbeeld van hoe een toekomstgericht pand er dient uit te zien.

Woning Debandt - Veurne

‘Beproefd en compleet’ ventilatiesysteem regelt binnenklimaat in woning Debandt

Hoe zorg je er als fabrikant van ventilatiesystemen voor dat bewoners te allen tijde verzekerd zijn van een optimale luchtkwaliteit in hun woning en tegelijk geen geluidshinder ondervinden van een natuurlijk ventilatiesysteem? Familie Debandt legde de vraag voor aan ventilatiespecialist DUCO die een totaalconcept van Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatie voorstelde. Tijdens een rondgang door de nieuwbouwwoning in het pittoreske Veurne vertelt bouwheer Debandt trots over het toegepaste klimaatconcept.

Anders dan woningen van slechts enkele jaren geleden luidt het strakke en karaktervolle onderkomen van de familie Debandt niet enkel op architecturaal vlak een nieuw tijdperk in. Ook qua duurzaamheid is het een typevoorbeeld van hoe een toekomstgericht pand er dient uit te zien. Met onder meer een zonneboiler, twee regenputten, vloerverwarming aan de hand van een warmtepomp (lucht - water), een hoogwaardig ventilatiesysteem, dikke isolatiepakketten, en zonwerend en dubbel glas is deze woning dan ook een waar baken in het West-Vlaamse poldergebied. De architecte achter dit project is Janis Filieux die samen met de bewoners van de woning grote ambities koesteren op het gebied van duurzame en natuurlijke technieken.

Specifieke eisen voor ventilatiesysteem

“Wie op zoek is naar meerwaarde in een woning, weet dat niets kan tippen aan het natuurlijke karakter”, opent bouwheer Debandt. “Het architectenbureau tekende daarom de bouwplannen vanuit deze gedachtegang. En zelfs bij de bepaling van het ventilatiesysteem hielden we dezelfde lijn aan, ook al is er bij de keuze voor de meest optimale oplossing niet over één nacht ijs gegaan.”

Zo stelden de bewoners in de ontwerpfase een aantal specifieke eisen waaraan het ventilatiesysteem diende te voldoen. Door de hoge luchtdichtheid van de woning gold een gezond, comfortabel én energiezuinig binnenklimaat als belangrijkste vereiste, en dit met prominente aandacht voor een optimaal akoestisch comfort. Daarnaast sprak Debandt de uitdrukkelijke wens uit om vervuilde en/of vochtige lucht in de verschillende ‘vochtige’ ruimtes afzonderlijk af te voeren.

Uitgebreide zoektocht

Voor een objectieve bepaling deed de bouwheer twee jaar lang heel wat beurzen aan om elk type ventilatiesysteem in al zijn facetten te bestuderen, en de voor- en nadelen af te wegen. “Nergens vond ik een systeem dat volledig aan mijn verwachtingen voldeed tot ik in 2014 Batibouw bezocht”, vervolgt Debandt. “Het was tijdens deze bouwbeurs dat ik kennismaakte met DUCO en zijn totaaloplossingen waaronder het DucoTronic Plus System, een Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem dat vrijwel meteen mijn interesse prikkelde. Niet enkel gaat het om een systeem dat uiterst gebruiksvriendelijk is naar bediening, plaatsing en onderhoud toe. Ook de (bijna) geruisloze werking en de mogelijkheid om lucht lokaal af te voeren in maximaal zeven ruimtes vormden twee bijkomende troeven. Het aantrekkelijke kostenplaatje maakte het verhaal compleet!”

Aanzienlijke energiebesparing

Centraal in het DucoTronic Plus System staat de DucoBox Focus; een compacte en duurzame afvoerventilator die een bijzonder stille en energiezuinige luchtafvoer garandeert, waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. “De geïntegreerde CO2 en Vocht Regelkleppen openen en sluiten zich automatisch naargelang de ventilatiebehoefte”, aldus de bouwheer. “Zo wordt er bijvoorbeeld tijdens piekmomenten bij het douchen een signaal doorgestuurd naar de DucoBox Focus waardoor deze zal optoeren en vochtige lucht afvoeren. Deze afvoerbox voorkomt dus onnodige luchtafzuiging, wat dan ook resulteert in een aanzienlijke besparing op de maandelijkse energiekosten.”

Daarnaast implementeerde DUCO esthetische afvoerventielen en een Bedieningsschakelaar (230 V). Op die manier kunnen de bewoners nog altijd zelf de ventilatie in de gewenste stand aansturen, en dit voor maximaal vijftien minuten waarna de DucoBox Focus naar de automatische stand terugkeert. De ‘uit huis’-modus is een extra functie die Debandt naar waarde weet te schatten, want zelfs bij langdurige afwezigheid wordt er op een minimaal niveau geventileerd.

CO2-gestuurde toevoerroosters met interne warmtestrip

Voor de toevoer van verse lucht in de woonkamer werd er in nauw overleg tussen de bewoners en DUCO gekozen voor de ClimaTop 60. “Doordat het gaat om een elektronisch gestuurd rooster, betekende dit voor ons wel een extra investering ten opzichte van standaard zelfregelende roosters, maar daar staat dan ook heel wat tegenover”, stelt Debandt. “Per ruimte kan de juiste hoeveelheid verse lucht op basis van CO2-metingen exact worden bepaald. Dankzij deze metingen wordt het rooster automatisch verder geopend of gesloten en wordt de afvoer hierop afgestemd, zodat de afvoerventilator niet meer elektriciteit verbruikt dan nodig is. En door de interne warmtestrip die voorzien is om de buitenlucht voor te verwarmen, is het binnenshuis steeds aangenaam vertoeven.”

Met die kijk op de natuur slaagde DUCO er met dit project in om een ‘wauwgevoel’ bij de bewoners op te roepen. Er weerklinken dan ook louter positieve signalen over het toegepaste DucoTronic Plus System. “De technologie is ingewikkeld, maar als gepensioneerde bewoners merken we daar zelf helemaal niets van. Zo kunnen we volop genieten van het gemak dat de techniek ons biedt, en zijn we te allen tijde verzekerd van een gezonde en (akoestisch) comfortabele leefomgeving”, glundert een tevreden Debandt.

Ontdek de getuigenis van bouwheer Debandt samen met die van architecte Janis Filieux en installateur Rudy Demoustiez in de nieuwe DUCO at HOME film!

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.