3 stappen om energetisch te renoveren

3 stappen om energetisch te renoveren
09/04/2024

België staat voor een ambitieuze uitdaging in de hele renovatiemarkt. Woningen met een EPC-label E of F moeten binnen 5 jaar opgewaardeerd worden naar minstens een label D.

In dit blogartikel benadrukken we drie basisstappen die van essentieel belang zijn bij slimme renovaties waar energiezuinigheid troef is. Het verhogen van het energielabel van jouw woning? Volg de tips en je komt er beslist!

1. Optimaliseer de gebouwschil

Een doordachte renovatie begint met het optimaliseren van de gebouwschil. Verouderde ramen upgraden en betere isolatie zijn cruciale stappen voor een betere energie-efficiëntie.

Maar enkel focussen op nieuwe ramen en isolatie resulteert in een volledig afgesloten ruimte zonder natuurlijke ventilatie. Dit leidt tot een ongezond en oncomfortabel binnenklimaat. Het risico op schimmelvorming en vochtophoping is dan aanzienlijk.

Besteed bij renovaties daarom vanaf het begin  voldoende aandacht aan slimme ventilatietechnieken. Zo zorg je niet alleen voor een energiezuinige woning, maar ook voor een comfortabele leefomgeving met een gezond binnenklimaat.

2. Slim renoveren bestaat niet zonder ventilatie

Goed ventileren is primordiaal om vochtigheidsniveaus in huis in balans te houden. Maar hoe doe je dit energiezuinig? Wel, door enkel te ventileren waar en wanneer het nodig is.

Dit kan dankzij ventilatie met vraagsturing door gebruik van intelligente CO2- en vochtsensoren. Deze bepalen welke ruimtes extra ventilatie nodig hebben. We gaan dus zonegericht of zonaal ventileren op basis van luchtkwaliteit en vochtigheid. Zo besparen we energie en creëren we een optimaal binnenklimaat. Zonaal ventileren betekent ook tot 30% minder geluid doordat de motor van het ventilatietoestel niet zoveel hoeft op te toeren.

 

 

3. Ga oververhitting tegen

Besteed bij het renoveren van woningen verder ook zeker aandacht aan oververhitting. Gerichte zonwering, zoals doekzonwering of schuif- en vouwpanelen, helpen om het binnenklimaat comfortabel te houden. Zelfs tijdens warme zomerdagen. Ook het toepassen van het principe van ventilatieve koeling in een woning kan een goede oplossing zijn om het binnenklimaat aangenaam te houden en thermische massa te koelen tijdens de zomer. Daarvoor bieden wij als oplossing bijvoorbeeld het lamellenrooster DucoGrille NightVentof het kleppenregister DucoGrille Close 105 aan.

 

 

Ontdek al onze renovatieoplossingen

Aan de slag!

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.