5 voordelen van systeem D bij renovaties

5 voordelen van systeem D bij renovaties
28/02/2024

Als je een oudere woning renoveert, is de kans groot dat er nog geen ventilatiesysteem aanwezig is. Vroeger vertrouwden mensen op natuurlijke ventilatie via spleten en kieren, maar vandaag maken we woningen steeds luchtdichter vanwege de steeds strenger wordende energienormen. Daardoor krijgen we een gebrek aan natuurlijke ventilatie, wat zorgt voor een grotere nood aan mechanische ventilatie. Laat ons even kijken naar vijf voordelen van het implementeren van systeem D bij renovaties.

1. Continu Comfort

Ventilatiesysteem D zorgt voor een constant niveau van comfort in huis. Balansventilatie biedt namelijk een continue toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. Dit resulteert in een gelijkmatige temperatuur en luchtkwaliteit doorheen de hele woning, wat bijdraagt aan een comfortabelere leefomgeving.

 

2. Energie-efficiëntie

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van balansventilatie is de energie-efficiëntie ervan. Door de warmteterugwinning kan systeem D tot wel 95% van de warmte uit afgevoerde lucht terugwinnen en overdragen aan de verse toevoerlucht. Dat zorgt voor aanzienlijke energiebesparing en lagere verwarmingskosten, waardoor het een duurzame en kosteneffectieve keuze is voor je renovatieproject.

 

3. Verbeterde luchtkwaliteit

DUCO integreert luchtfilters in z’n WTW-units om te voorkomen dat vochtige of verontreinigde lucht de woning binnendringt. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen, omdat het helpt bij het handhaven van een gezond binnenklimaat door schadelijke deeltjes en allergenen te filteren.

 

4. Zonaal ventileren

Ventilatiesysteem D biedt de optie om zonaal te ventileren door een 2-zoneklep te integreren in je wtw-unit. Zo deel je je woning op in een dag- en nachtzone. Aan de hand van een vocht- en CO2-sensor die de luchtkwaliteit in elke zone bewaakt, wordt dan enkel geventileerd waar en wanneer dat nodig is. Omdat je gerichter ventileert is dit systeem efficiënter in energieverbruik en kan je rekenen op een verbeterd leefcomfort.

 

5. Stijging van het energielabel

Ten slotte wordt het D systeem steeds meer een trend in renovatieprojecten, vooral vanwege het streven naar hogere energielabels zoals A++. Door D systemen te installeren is het gemakkelijker om gebouwen te upgraden naar deze hoogste energie-efficiëntieklassen.

 Ontdek al onze renovatieoplossingen.

Al met al biedt deze vorm van ventilatie een scala aan voordelen voor renovatieprojecten, variërend van verbeterd comfort en energie-efficiëntie tot betere luchtkwaliteit en een hoger energielabel. Het is een investering die niet alleen op korte termijn voordelen oplevert, maar ook op lange termijn bijdraagt aan duurzaamheid en levenskwaliteit.

 

Natuurlijk is het ook een optie om systeem C te implementeren binnen jouw renovatieproject. Elk systeem heeft z'n voordelen. Het wordt dus afwegen welke voordelen voor jou belangrijker zijn. 

 

Meer blogs over renovatie:

 

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.