Domus Nijmegen - Nijmegen

Een veilige woonomgeving creëren voor dak- en thuislozen. Dit was de opdracht die TM2 Architecten diende te vertalen in een Domus te Nijmegen. Nu het project volledig afgerond is, mag het resultaat best gezien worden. Zo wist het architectenbureau in samenwerking met diverse partijen waaronder DUCO een perfecte balans te realiseren tussen design en functionaliteit.

Domus Nijmegen - Nijmegen

Domus Nijmegen werd opgericht om een warme thuis te bieden aan mannen en vrouwen die sociaal uitgesloten zijn als gevolg van complexe problemen. Dankzij deze Domus, die deel uitmaakt van het opvangcentrum Leger des Heils, hoeven deze hulpbehoevenden niet op straat te leven.

Het nieuwe gebouw werd in het najaar van 2012 officieel geopend en spreekt tot de verbeelding van elke voorbijganger. Domus Nijmegen is dan ook ontegensprekelijk een architecturaal hoogstandje in de regio. Door het opmerkelijke verkeers- en industrielawaai waaraan de locatie onderhevig is, was extra gevelbescherming noodzakelijk om de bewoners het gewenste wooncomfort te bieden. Geperforeerde cortenstalen beplating bleek hiervoor al snel het materiaal bij uitstek, en dit zowel op functioneel als esthetisch gebied. De "huid" staat immers symbool voor de bewoners: mensen met een ruig verleden die bescherming tegen de buitenwereld zoeken.

Daarnaast kreeg ook de achterzijde van het gebouw een esthetische toets. Zo voorzag DUCO de gevelconstructie van DucoSun 100 C Tussenliggend. Dit permanent extern zonweringsysteem houdt niet enkel de zonnehitte buiten, maar geeft de gevel een extra uitstraling door het boeiende samenspel tussen de façade en de zonwering. Bovendien konden de lamellen dankzij een gepatenteerd “Schuif-Klik” systeem snel en eenvoudig tussen de draagprofielen bevestigd worden.

Om de bewoners een gezond én comfortabel woonverblijf te bieden dat ze ondanks de geluidsbelasting toch kunnen ventileren, werd er gekozen voor dubbele glasgevel waarbij enkel de binnenramen kunnen geopend worden. In samenspraak met DUCO werd de DucoTwin 120 ‘ZR’ toegepast. Dit fraaie systeem werd op het binnenraam geplaatst, en combineert zowel ventilatie als zonwering in één product. Het geïntegreerde zonweringdoek, dat inkijk voorkomt en de hitte van de zonnestralen tegenhoudt alvorens ze het glas raken, is bovendien eenvoudig afneembaar van de binnenzijde.

Domus Nijmegen heeft kortom alles om er als dak- of thuisloze zorgeloos te verblijven!


Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.