Nieuw landmark met architecturale zonwering in postindustrieel mijnlandschap

Logistiek dienstverlener H.Essers blijft maar groeien. Om zijn toekomst veilig te stellen, besloot het Limburgse familiebedrijf een nieuw hoofdkantoor op te trekken.

Nieuw landmark met architecturale zonwering in postindustrieel mijnlandschap

Futureproof hoofdkantoor met een knipoog naar het mijnverleden

Logistiek dienstverlener H.Essers blijft maar groeien. Om zijn toekomst veilig te stellen, besloot het Limburgse familiebedrijf een nieuw hoofdkantoor op te trekken. Geen glazen eyecatcher die zich boven alles en iedereen verheven voelt, maar een duurzame architecturale parel die perfect in de plaatselijke context past. De ruwe bolster roept herinneringen op aan het industriële mijnverleden en vloeit naadloos over in een strak en stijlvol interieur. De gevel van het gebouw is volledig aangekleed met zwarte rechthoekige DucoSun Cubic 150 lamellen. 

Honger is de beste saus, wordt weleens beweerd. H.Essers kan ervan meespreken. Door de coronacrisis werd het geduld van het razend ambitieuze familiebedrijf danig op de proef gesteld, maar op 19 juli kon het dan toch eindelijk zijn gloednieuwe hoofdkantoor in gebruik nemen. Als grootste werkgever in de provincie, die goed is voor circa zevenduizend werknemers in 85 vestigingen, bleef de transportreus trouw aan zijn Limburgse roots. Op de bestaande site in Genk-Noord verrees een fraai, toekomstgericht gebouw dat zich profileert als een toonbeeld van duurzaamheid. “Aangezien optimaal ruimtegebruik het streefdoel was, besloten we in de hoogte te bouwen”, vertelt Salvatore Napolitano, Chief Procurement Officer bij H.Essers. “Onze nieuwe hoofdzetel kwam in de plaats van een oude gelijkvloerse parking. Hij is 30 meter hoog, telt zes verdiepingen en biedt 4200 m² nuttige oppervlakte. Een aanpalende parkeertoren, die is uitgewerkt in dezelfde stijl, vangt de nood aan extra parkeergelegenheid op.” 

H.Essers droomde van een uniek, futureproof gebouw dat de identiteit van het bedrijf en zijn geschiedenis zou weerspiegelen. “Elke gemaakte keuze getuigt van de dynamiek, de ambities en het voortdurende streven naar efficiëntie, duurzaamheid en kwaliteit die de onderneming zo typeren”, vertelt Michel Bylois, architect-zaakvoerder bij ILB Architecten.

Het architectenbureau gebruikte het Genkse industriële landschap met de karakteristieke terrils als uitgangspunt en bouwden daarop voort door te opteren voor ruwe materialen als staal en zichtbeton, die volgens het ‘ruwbouw is afwerking’-principe een specifieke uitstraling en beleving creëren. De zwarte gevels en hoge ramen zijn een knipoog naar het mijnverleden van de streek. Daarnaast hebben we ook de kracht van de logistieke sector zoveel mogelijk in het ontwerp verwerkt, onder meer via plafonds met betonnen ribben en een vloer in geslepen beton. 

Geoptimaliseerde gevelopbouw

De gevelopbouw is tot in de puntjes geoptimaliseerd. “Een van de voornaamste aandachtspunten was de slagschaduw van de windmolens op de site, die in het voormalige bedrijfsgebouw weleens voor ergernis zorgde”, legt Bylois uit. “Tegelijkertijd was het zaak om voldoende licht en lucht te voorzien. Vandaar dat we al vrij snel geopteerd hebben voor een dubbele façade. De buitenschil in beton en glas wordt geflankeerd door een stalen voorzetgevel met strategisch gepositioneerde horizontale zwarte zonweringslamellen DucoSun Cubic 150 lamellen (geïnspireerd op de Krook in Gent), die niet alleen voor een aangename interieurbeleving zorgen (zonder het uitzicht te beperken!), maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan de algemene esthetiek.”   

De gevel van het gebouw is bovenaan aangekleed met zwarte rechthoekige DucoSun Cubic lamellen. Die aluminium lamellen hebben een dubbele functie. Ze dienen enerzijds als zonwering en vermijden inkijk. Anderzijds zorgen ze voor een speelse dynamiek en geven ze het gebouw een bijzondere uitstraling.’