5 tips voor ventilatie in coronatijden

5 tips voor ventilatie in coronatijden
12/05/2020

Een ding staat vast: het belang van ventilatie is niet te onderschatten. En zeker nu niet tijdens deze coronatijden waarbij we heel veel tijd thuis vertoeven. Het is logisch dat je binnenshuis meer kans hebt om besmet te worden dan buiten. Zeker in goed geïsoleerde woningen. Zorg daarom voor een gezond binnenklimaat waar ventilatie centraal staat. Hier alvast vijf tips om mee aan de slag te gaan.

Buiten is er sprake van veel luchtcirculatie. Om die luchtcirculatie binnenshuis te evenaren, is ventilatie cruciaal. Het doel is immers om verse, gezonde lucht toe te voeren en vervuilde lucht af te voeren. Algemeen wordt aangenomen dat hoe meer je ventileert, hoe minder je kans hebt om besmet te worden.

1. 24 op 7 blijven ventileren

Het REHVA, Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations heeft naar aanleiding van COVID-19 richtlijnen opgesteld. Wat je moet weten, is dat er aangeraden wordt om 24 op 24, 7 op 7 te ventileren. Ook wanneer er zich niemand in een bepaalde ruimte bevindt, is (verlaagde) ventilatie een must.

2. Verse buitenlucht van levensbelang

Zoveel mogelijk verse buitenlucht aanvoeren, is ‘the key to success’. Vertoeven in slecht geventileerde ruimtes is uit den boze. Bevind je je dan toch in een gebouw zonder een mechanisch ventilatiesysteem? Zet dan de ramen zoveel mogelijk open. Want op dat moment is raamventilatie de enige manier om luchtverversing te stimuleren.

3. Elektronisch gestuurd toevoerrooster ontzorgt

We kunnen het niet genoeg benadrukken: belangrijk is de toevoer van verse lucht. Een ventilatiesysteem C biedt soelaas. Als bewoner wil je je hiervan zo weinig mogelijk aantrekken. Logisch ook. Het DucoTronic ventilatiesysteem met het nieuwe elektronisch gestuurde ventilatierooster TronicVent pikt hierop in. Door de slimme vraagsturing op basis van CO2 past dit rooster zich automatisch aan, aan de optimale ventilatiestand. Heel energiebesparend dus! Zo vindt ventilatie enkel plaats waar en wanneer nodig én in de juiste hoevelheid. Het resultaat: een ventilatiesysteem dat zorgt voor een optimaal binnenklimaat met extreem gebruikersgemak.

4. Vervuilde lucht afvoeren

Vervuilde en vochtige lucht? Die moet afgevoerd worden op een energiezuinige manier. Met het DucoTronic System combineer je het volautomatische rooster TronicVent met een stille en slimme ventilatiebox: de DucoBox Silent Connect of DucoBox Focus.

Deze ventilatieboxen voeren vervuilde en/of vochtige lucht af waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. Als je de TronicVent combineert met de DucoBox Focus bereik je het summum van ventilatie met de laagste reductiefactor in de markt (0,35). En het resultaat op z’n beurt is de grootste E-peilwinst.

5. Normale reinigingsprocedure volgen

“Het volstaat om de normale richtlijnen voor het onderhoud van je ventilatiesysteem te volgen”, vertelt productmanager Davy Sallaerts. “Je systeem bijkomend reinigen of de filters extra vervangen bij een ventilatiesysteem D heeft geen nut. Als je het normale onderhoudsschema zorgvuldig volgt, beperk je het risico op besmetting. Er is absoluut geen reden om een HVAC-installatie uit te schakelen.”

Alles weten over de richtlijnen van REHVA? Lees er hier alles over: https://www.rehva.eu/activities/covid-19-guidance.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.