Digitale transformatie zorgt voor maximale kostenbesparing en dienstverlening

Digitale transformatie zorgt voor maximale kostenbesparing en dienstverlening
02/12/2020

De (slimme) onderdelen die DUCO bij de ontwikkeling van haar ventilatie- en zonweringssystemen gebruikt, zijn drager van heel wat data. Met het oog op maximale kostenbesparing en dienstverlening zorgt DUCO ervoor dat deze informatie optimaal benut wordt.

“Wij ontwerpen en verkopen ventilatie- en zonweringssystemen, maar niet rechtstreeks aan de installateur”, legt Koen Maertens, R&D Director uit. “Die koopt dat rechtstreeks bij zijn eigen dealer, waarna hij de plaatsing verzorgt. Op dat moment werken die sturingscomponenten, die vaak apart gekocht werden, voor het eerst met elkaar samen. Op zich spelen wij daar geen rol in, maar aangezien al onze systeemcomponenten modulair zijn, willen we natuurlijk wel dat alles gesmeerd loopt.”

Maximaal gebruik van info

Koen: “Vergeet niet dat elke woning anders is. Bouwvormen evolueren ook. En laat ons de levenscyclus van een woning niet over het hoofd zien. Wat vandaag werkt, moet dat over tien of twintig jaar ook nog doen. Net daarom is het gebruik van slimme sturing in onze producten zo belangrijk voor ons. Niet alleen voor het gebruik in een gegeven context, maar vooral omdat ze ons veel informatie verschaffen. Deze digitale transformatie laat ons toe hier maximaal gebruik van te maken.”

Helikopterperspectief

Er wordt heel wat data over de gebruikte componenten verzameld. Data over het gebruik, omgevingsdata, de manier waarop de systemen aangestuurd worden… De Proximus Accelerator Codit is het platform waar al deze informatie samengebracht wordt.

Met deze informatie moet natuurlijk veilig omgesprongen worden. Er zijn namelijk verschillende datalevels die we onderscheiden. Er is data voor de eindgebruiker, informatie voor de installateur en er is ook het helikopterperspectief waar DUCO over moet beschikken. Deze gegevens kunnen bovendien in verband gebracht worden met externe omstandigheden. Bijvoorbeeld een hittegolf: een periode die zeker een weerslag zal hebben op de manier waarop met ventilatiesystemen omgesprongen wordt.

Predicitief onderhoud voor maximale kostenbesparing

Zeker voor het onderhoud van deze systemen blijkt de informatie die de slimme onderdelen verschaffen ontzettend belangrijk te zijn. “Traditioneel gebeuren onderhoudsbeurten op basis van vaste tijdschema's”, stelt Koen. “Op zich makkelijk te plannen, maar er zit één belangrijk nadeel aan deze werkwijze. Toestellen worden nu eenmaal op een verschillende manier gebruikt. Is het gebruik minder intensief, dan zal zo'n onderhoudsbeurt te vroeg uitgevoerd worden.

Maar in het omgekeerde geval is de voorziene datum misschien wat laat. Mogelijk deed zich zelfs al een defect voor. Economisch gezien dus niet de beste keuze. Bij predictief onderhoud wordt een zelfdiagnose gemaakt. En dat brengt ons bij slimme producten. Uiteindelijk verzoen je op zo'n manier efficiëntie met een maximale kostenbesparing en dienstverlening.”

Meer informatie over deze reportage kan je hier vinden.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.