Suikerpark-Veurne

Project Suikerpark omhelst een 70-tal appartementen, Suikertorens. Ter realisatie van het project werden heel wat duurzame technieken toegepast. DUCO zorgde ervoor dat de bewoners binnenshuis een natuurlijke, aangename ventilatie ervaren.

Suikerpark-Veurne

Vraaggestuurd ventilatiesysteem in nieuwbouw appartementen Suikerpark

Wonen, ontspannen en werken in de groene omgeving van een stadspark, midden in het pittoreske Veurne. Wie wil daar nu niet voor tekenen? Het project Suikerpark omvat 15 hectare natuurgebied, 4 hectare recreatief park en talloze duurzame bouwoplossingen. Iedere woning staat in directe relatie tot het park, dat zo ook een collectieve plek wordt. Het doel? Maximaal leefcomfort. En dit op een zo energiezuinig mogelijk manier.

Project Suikerpark omhelst een 70-tal appartementen, Suikertorens. Ter realisatie van het project werden heel wat duurzame technieken toegepast. Zo verwarmt de restwarmte van de chips oven van de Pepsico-fabriek in de buurt alle woningen in Suikerpark én wordt deze restwarmte ook gebruikt om het sanitair water te verwarmen. Daarenboven zorgt het warmtenet ervoor dat alle woningen in Suikerpark BEN zijn. Ook wordt het grijs water, afkomstig van de badkamers van de Suikertorens opgevangen en gefilterd. Dit water kan dan gebruikt worden om de toiletten door te spoelen.

Vraaggestuurd ventilatiesysteem

De samenwerking met DUCO werd gestart op perceel 1 & 2, waar zich compacte appartementen bevinden, bestaande uit twee of drie bouwlagen. Voor de toevoer van verse lucht in de appartementen wordt gebruik gemaakt van elektronisch gestuurde TronicVent ventilatieroosters, gekoppeld aan het Duco Silent Tronic System. Deze roosters voorzien de ruimtes continu van goed geventileerde lucht en dit zonder geluidsoverlast. 

Karel Lambert, Projectmanager bij bouwbedrijf Furnibo: “We hebben zoveel mogelijk kokers en valse plafonds willen vermijden om de beschikbare ruimte optimaal te kunnen gebruiken. Enerzijds gebruikten we hiertoe de TronicVent ventilatieroosters die discreet verwerkt zitten in het buitenschrijnwerk. Deze roosters worden bestuurd door de sensoren die zich in de woonruimtes bevinden. Afhankelijk van de kwaliteit van de lucht in deze ruimtes, zal het rooster meer of minder open gaan en dus enkel daar ventileren waar en wanneer dit nodig is. Indien het niet nodig is om verse lucht in de kamer toe te voeren, zal het rooster sluiten waardoor er minder buitenlucht binnen komt. Anderzijds heeft een vraaggestuurd ventilatiesysteem C sowieso minder kanalen. “

Akoestisch comfort

Daarnaast bevinden zich DucoBox Silent Connect ventilatieboxen in de berging van de appartementen. Deze fluisterstille ventilatiebox met slimme sturing zorgt voor de nodige afzuiging in de vochtige ruimtes zoals keuken en badkamer. De DucoBox Silent Connect heeft een minimaal geluidsvermogen van 57,5 dB(A) bij aanzuig en 46,5 dB(A) bij afstraling van de kast. Dankzij de dubbele wand doet de DucoBox fluisterstil zijn werk in combinatie met een akoestische bodemplaat. Daarnaast zorgen de CO2 ruimtesensoren in de woonkamer voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. 

Het resultaat? Optimaal thermisch en akoestisch comfort in alle leefruimtes van de appartementen zodat de bewoners binnenshuis een natuurlijke, aangename ventilatie ervaren.

Bouwheer: ION

Architect: a1AR architects & more, DENC Studio, B architecten

Studiebureau: Cobe, Wim Viaene (technieken)

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.