Watling Place - Londen | Architecturale zonwering voor Londens appartementsgebouw

Watling Place, gelegen in South Kilburn in Londen, bevat 152 wooneenheden. Het project is onderdeel van de opwaardering van de London Borough of Brent. In de toekomst zullen er zo’n 1.700 nieuwe woningen gebouwd worden in het district. Watling Place ligt in het hart van het levendige South Killburn, een stadsdeel met een uniek karakter op slechts enkele minuten van het centrum van Londen. DUCO Ventilation & Sun Control  voorziet de bewoners van een aangenaam binnenklimaat en ultiem wooncomfort door toepassing van architecturale zonwering.

Watling Place - Londen | Architecturale zonwering voor Londens appartementsgebouw

Dit grootschalige project, ontworpen door PRP Architects, maakt gebruik van meer dan 200 DucoSlide-panelen om bewoners optimaal wooncomfort te bieden. De open en gesloten schuifpanelen laten veel zonlicht door, zodat de flats in de winter deels passief kunnen worden verwarmd, en in de zomer beschermd zijn tegen oververhitting.

DucoSlide Wood: harmonieus samenspel tussen hout en aluminium

De DucoSlide schuifpanelen bestaan uit aluminium kaders, waarin houten of aluminium lamellen vervat zitten. Door het uitgebreide gamma aan lamellen, heeft de architect of bouwheer steeds een ruime keuze die naadloos aansluit bij elk project. Hier koos de architect voor de DucoSlide Wood met houten lamellen vervaardigd uit Western Red Cederhout. Deze lamellen zorgen voor een warme uitstraling van de buitengevel en bieden een doeltreffende oplossing om de zonnewarmte en privacy van de bewoners te regelen.

De schuifpanelen dienen niet alleen als zonwering en beschutting maar bepalen de totale uitstraling van de buitenkant van het gebouw. Het feit dat elke bewoner de panelen willekeurig op zijn terras kan verplaatsen, zorgt ervoor dat de gevel er elke dag anders uitziet. Dit geeft de gevel een bepaalde dynamiek die het gebouw tot leven brengt.

Maximaal daglicht, minimaal energieverlies

Naast het behoud van daglicht zorgt het zonweringsysteem er op een natuurlijke en energiezuinige manier voor dat zonnestralen de kans niet krijgen om rechtstreeks de binnenruimtes van Watling Place op te warmen. Oververhitting in de warme zomermaanden behoort daardoor tot de verleden tijd. Resultaat? Een verlaging van de koellast tot 63% en een aanzienlijke temperatuurdaling. Anderzijds laat de ruime lamelstap een passieve verwarming door de zon in de winter wel toe.

Installateur en architect zijn het erover eens dat Watling Place de lat hoog heeft gelegd voor de volgende fasen van de opwaardering van de wijk.