Woontoren Polaris - Groningen (NL)

Woontoren Polaris illustreert als geen ander hoe het binnenklimaat ook in hoogbouw naar een hoger niveau kan worden getild. 

Woontoren Polaris - Groningen (NL)

Natuurlijke ventilatie voor studenten in woontoren Polaris

Waar vroeger de Rabobank toren in Groningen stond, staat nu appartementencomplex Polaris. Het complex huisvestigt 207 studenten en torent 65 meter hoog boven de wijk Paddepoel uit. Woontoren Polaris illustreert als geen ander hoe het binnenklimaat ook in hoogbouw naar een hoger niveau kan worden getild.

Nieuwbouw

De wijk Paddepoel in Groningen wordt volgebouwd met moderne studentenwoningen. De wijk ligt pal naast de Zernike campus waar de RUG en Hanzehogeschool samenkomen. Begin 2017 is daar het voormalige kantoor van de Rabobank gesloopt. Het markante gebouw heeft plaats gemaakt voor een nieuw gebouw: Polaris.

Het project is aardbevingsbestendig gebouwd en is daarom vernoemd naar de Poolster − de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Beer, die vrijwel niet beweegt en altijd op dezelfde plaats in het noorden aan de hemel staat. Het complex bestaat uit twee torens van 65 en 20 meter hoog met daarin 207 appartementen, bestemd voor studenten.

Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie

De studenten genieten overal in de woning, dag en nacht, van zuivere lucht. Een slecht binnenklimaat leidt nl. tot verschillende klachten: droge ogen en keel; hoofdpijn tijdens aan het studeren; concentratieverliezen of ‘s middags gewoon wegsuffen. In samenspraak met de betrokken partijen heeft DUCO het complete gebouw voorzien van vraaggestuurde natuurlijke ventilatie – op basis van CO2- en vochtsturing.

Optimaal akoestisch comfort

Boven de kozijnen komt de verse lucht meteen binnen via toevoerroosters. Bij projecten zoals Polaris die gelegen zijn in een druk woon- of werkgebied is akoestiek een essentieel onderdeel binnen de ventilatietoevoer. Het ventilatierooster SkyMax ZR bleek dé aangewezen oplossing. De SkyMax ZR heeft niet alleen een geluiddempend karakter, maar ook een gunstige invloed op de energieprestatie. Deze ventilatieroosters werden ontwikkeld om aan hoge windkrachten te kunnen weerstaan.

Ook aan de afvoer van vervuilde lucht wordt gedacht. Onvoldoende afvoer van vervuilde of vochtige lucht leidt tot vochtproblemen, waardoor schimmels en bacteriën welig tieren. Daarom wordt gebruikt gemaakt van de . Deze mechanische ventilatiebox verzekert een perfecte luchtkwaliteit in elke ruimte door vervuilde en vochtige lucht op een uiterst stille manier af te voeren.

Ontdek alle voordelen van akoestische ventilatie

 

Meer weten over akoestische ventilatieroosters?

Download de brochure of contacteer de adviseur in uw regio voor persoonlijk advies.

 

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.