Hoe geluiddempende raamventilatie installeren?

Hoe geluiddempende raamventilatie installeren?
16/02/2024

Heb je je al eens afgevraagd hoe je de prestaties van een geluiddempend ventilatierooster optimaliseert? Je bent niet de enige! Akoestische prestaties hangen vooreerst af van de juiste keuze van ventilatierooster. Daarnaast gaat het erom de juiste ventilatieopening te kiezen op de juiste locatie in de woning. Het rooster correct te installeren en te weten hoe het rooster te gebruiken voor optimale resultaten. Gelukkig heeft DUCO een aantal tools en tips in petto die jou hierbij kunnen helpen.

1. Het juiste rooster kiezen

 

Een ventilatierooster heeft als voornaamste doel het verzorgen en/of reguleren van een goede luchtstroom. Tegelijkertijd zijn ze ontworpen om bestand te zijn tegen regen en wind, voornamelijk in gesloten toestand. Ze zijn essentieel voor het binnenhalen van verse lucht en zo een gezond binnenklimaat te creëren.

Maar ook geluidsbelasting is een belangrijk criterium bij het kiezen van een rooster.

En als het om hoge geluidsniveaus gaat, is voorkomen beslist beter dan genezen. Continue verstedelijking brengt immers heel wat verkeerslawaai en ander omgevingslawaai met zich mee. Wat velen niet weten is dat langdurige blootstelling aan lawaai en slechte akoestiek een niet te verwaarlozen negatief effect op de gezondheid én het comfort van mensen heeft.

Bij DUCO zijn we ons bewust van deze gevolgen en doen we daar wat aan.

Vooreerst zorgen de vele gevarieerde akoestische DUCO producten dankzij duurzaam dempingsmateriaal voor akoestisch comfort. Bovendien veroorzaken ze door hun uitgebreid getest materiaal geen allergische reacties. Mooi meegenomen, toch?

Ja kan daarnaast kiezen uit een portfolio aan raamventilatie met verschillende akoestische waarden. Afhankelijk van de woonsituatie (veel of weinig geluidsbelasting) kies je zo voor het rooster dat perfect bij jouw situatie past. Zo hebben wij voor elke bouwsituatie een oplossing op maat.

Om te weten welk soort raamrooster het beste past voor jouw project, kan je onze DUCO Pricing Tool gebruiken. Je geeft alle nodige informatie van de verschillende ruimtes in. Vervolgens berekent de tool het nodige debiet per ruimte. Op basis hiervan berekent de tool dan welke roosterlengte nodig is. Eenvoudiger kan echt niet. Net zoals de stilte is deze tool dan ook goud waard.

Ontdek onze akoestische roosters

 

2. Correcte plaatsing tips om ventilatierooster optimaal te laten presteren

 

Correcte plaatsing is de stille kracht achter akoestische prestaties. Volg de installatie-  en plaatsingsinstructies per rooster dan ook nauwgezet. Ze zijn als een recept voor een heerlijke maaltijd, maar dan eentje voor sereniteit en rust.

Verschillende roosters betekent ook verschillende installatietechnieken. Zo heb je geluiddempende raamroosters met plaatsing op het glaskalfplaatsing, plaatsing op kozijn en compacte kalfplaatsing. En je hebt roosters die  geschikt zijn voor situaties waar er sprake is van een lichte geluidsbelasting of hoge geluidsbelasting. Alle factoren en voordelen goed afwegen, is zeker geen overbodige luxe.

Neem zeker een kijkje in onze brochure met geluidwerende oplossingen.

Ontdek alle voordelen van akoestische ventilatie

 

3. Juist gebruik van raamroosters

 

Onze roosters met mechanische, zelfregelende ZR-klep vermijden hinderlijke tocht en leveren energiewinst op. Toch moet de bewoner roosters met ZR-klep zelf nog manueel open en dicht doen aan de hand van de bediening (hendel, koord of stang).

Onze Tronic roosters daarentegen werken volledig autonoom dankzij een geïntegreerde motor die reageert op het CO2 en vochtgehalte in de ruimte. Op basis van het gemeten CO2 of vochtgehalte openen of sluiten deze roosters volledig automatisch. In principe hoeft de bewoner hier dus niets te ondernemen. Wel belangrijk is dat hij weet hoe de roosters werken en waarom ze niet volledig afgesloten (luchtdicht) mogen worden.

Soms kan te veel wind, bijvoorbeeld, leiden tot fluitend geluid van het ventilatierooster. Dit is niet altijd toe te wijzen aan het ventilatierooster, maar kan ook aan de aansluiting liggen.

Sommigen gaan dan al gauw aan de slag met luchtdichte tape. Maar de roosters volledig toeplakken tegen vocht of koude lucht is nefast voor de luchtkwaliteit binnenshuis.

Om fluitende geluiden van ventilatieroosters bij harde wind te voorkomen, bestaan gelukkig andere opties. Zo is een juist ontwerp en installatie essentieel. Maar ook regelmatig onderhoud is nodig.

  • Ontwerp: DUCO ontwerpt haar geluiddempende ventilatieroosters zodanig dat elke luchtturbulentie geminimaliseerd wordt dankzij een actief sluitende aluminium klep. In een gesloten toestand van het rooster is deze klep een zeer belangrijk gegeven. In open positie is het voornamelijk de vormgeving van het rooster, in combinatie met het interne ontwerp dat zorgt voor een minimum aan turbulentie binnen het rooster. Dit door het kiezen van de juiste materialen en ervoor te zorgen dat de luchtstroom zo weinig mogelijk obstakels tegenkomt in het rooster.
  • Installatie: Bij de installatie dient rekening te worden gehouden met een juiste positionering van het ventilatierooster, bijvoorbeeld weg van directe windblootstelling.
  • Onderhoud: Ook de bewoner kan helpen door het ventilatierooster regelmatig te onderhouden, inclusief het verwijderen van vuil uit roosters en het controleren van afdichtingen.

 

 4. Goed voorbereid voortraject

 

Een laatste maar tevens essentiële tip voor het juist installeren van geluiddempende raamventilatie is om aandacht te besteden aan het voortraject. Dit omvat het ontwerp, advisering en positionering van de ventilatieroosters. Tijdens dit proces is het cruciaal om rekening te houden met adviezen, zoals die te vinden zijn in het informatieblad. Deze adviezen benadrukken onder andere de inbouwhoogte van de ventilatieroosters, gebaseerd op waterwerendheid en luchtsnelheden. Het is belangrijk om deze factoren voordien te overwegen om problemen in het project zelf te voorkomen.

Bekijk ook zeker onze blogs Mag ik het ventilatiesysteem uitzetten? en Slechte of te weinig ventilatie in huis? Dit zijn de gevolgen voor een diepgaandere duik in het belang van binnen luchtkwaliteit.

 

Conclusie:

 

Of je nu installateur, architect, voorschrijver of bouwheer bent, jullie spelen allemaal een cruciale rol in het creëren van stille ruimtes. Terwijl je je begeeft in het rijk van (geluiddempende) raamroosters, onthoud dat je niet zomaar een rooster installeert - je creëert een oase van rust en comfort.

Bekijk onze productpagina voor inspiratie en maak van jouw woning of project een stillere, comfortabelere plek, raamrooster voor raamrooster. Veel succes met installeren!

 

Meer blogs over akoestiek en stille ventilatie

 

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.