Hoe voorkom je overventilatie via toevoerroosters

Hoe voorkom je overventilatie via toevoerroosters
10/04/2024

Ja, het is mogelijk om te veel te ventileren, en dit kan enkele diverse ongewenste gevolgen hebben. Hoewel ventilatie belangrijk is voor het handhaven van een gezond binnenklimaat, te veel raamroosters installeren in een ruimte leidt tot overventilatie.

Dit fenomeen kan leiden tot diverse problemen, waaronder gezondheidsklachten, verminderd leefcomfort en akoestische ongemakken. Daarom is het van cruciaal belang dat je de juiste keuzes maakt, betreffende het type ventilatierooster, de benodigde lengte en de montage ervan.

Overventilatie en de mogelijke gevolgen

Overventilatie treedt op wanneer er meer wordt geventileerd dan nodig is voor een optimale luchtkwaliteit. Enkele mogelijke gevolgen zijn:

Energieverspilling

Te veel ventileren kan aanzienlijke energieverspilling veroorzaken. Het constant verwarmen (of koelen) van overmatige lucht kost energie en dat zal je merken aan je hoge energiefactuur

Koude tocht

Overmatige ventilatie kan tocht veroorzaken. Een ventilatierooster boven de zitbank plaatsen bijvoorbeeld zorgt gemakkelijk voor ongemak. De constante luchtstromen en het gevoel van tocht komt dan voor op een plaats waar je het toch liever gezellig warm hebt.

Lage luchtvochtigheid

Te veel ventileren kan de luchtvochtigheid in huis verminderen, wat kan resulteren in droge huid, geïrriteerde luchtwegen en andere ongemakken.

Lawaaierige omgeving

Bij een teveel aan raamroosters, word je makkelijk blootgesteld aan constant omgevingslawaai, zoals bijvoorbeeld het geluid van het voorbijrijdende verkeer.

 

Hoe voorkom je overventilatie bij renovaties?

Om overventilatie te voorkomen, zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden:

 

Het correcte aantal roosters per ruimte bepalen

Dit is afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte en het benodigde debiet. Daarom is het belangrijk om een nauwkeurige ventilatieberekening uit te voeren en te voorkomen dat er meer lucht binnenkomt dan nodig is.

De roosters juist positioneren in de ruimte

Plaats roosters zeker niet tegenover elkaar om een vacuüm effect in de ruimte te voorkomen. Vermijd bijvoorbeeld ook de installatie meteen boven je bankstel of andere knusse plaatsjes om ongemak te voorkomen

Het meest geschikte type ventilatierooster selecteren

Een weloverwogen keuze kan het verschil maken tussen comfortabele, gezonde binnenruimtes en problemen zoals tocht, ongewenste luchtstromen en geluidsoverlast.

Een effectieve manier om te voorkomen dat er te veel lucht binnenkomt, is door te kiezen voor roosters met zelfregelende kleppen (ZR). Deze kleppen passen zich aan de luchtdruk aan en voorkomen overventilatie, waardoor tocht wordt geminimaliseerd.

Afhankelijk van factoren zoals geluidbelasting, brandwerendheid en de specifieke behoeften van het project, kan gekozen worden voor verschillende types roosters, zoals standaard roosters, geluiddempende roosters, brandwerende roosters, en roosters op maat voor hoogbouw.

 

Ontdek onze verschillende types toevoerroosters:

 

 

 

Ontdek al onze renovatieoplossingen!

Meer blogs over renovatie:


Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.