Clarenhof - Nieuwpoort

Gezond binnenklimaat voor assistentiewoningen Clarenhof in Nieuwpoort dankzij vraaggestuurd ventilatiesysteem C.

Clarenhof - Nieuwpoort

Gezond binnenklimaat voor residentie Clarenhof

In hartje Nieuwpoort treffen we het oude klooster aan van de orde van Clarissen. Het historische complex werd grondig onder handen genomen en biedt vandaag onderdak aan maar liefst 110 assistentiewoningen. SheCi.be architecten en studiebureau Schoonackers namen het ontwerp voor hun rekening. Historische elementen in combinatie met hedendaagse installatietechnieken typeren de architectuur. Zo kozen ze voor gaswarmtepompen, PV-panelen en het energiezuinige ventilatiesysteem Duco Comfort Plus System.

Renovatie met moderne toets

In residentie Clarenhof genieten 65-plussers van de rust. Het voormalige slotklooster van de Clarissen ligt in hartje Nieuwpoort en vormt een symbiose tussen oud en nieuw. “De karaktervolle gevel aan de straatzijde bleef volledig behouden”, vertellen Cindy Taelman en Sebastiaan Van Damme van architectenbureau SheCi.be. “De woningen rondom de binnentuin daarentegen zijn volledig nieuw. We hebben aandacht voor openheid in de omsloten binnenruimte, maar behouden het gesloten karakter. Het klooster als typologie wordt zo geaccentueerd. Historische elementen werden in het geheel opgenomen, zoals de oorspronkelijke toren van de kapel.”Binnenin deze moderne woningen werden verschillende energiezuinige technieken aangehaald die bovendien bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat.

Energiezuinige technieken

Binnenin de woningen zijn energiezuinige gasverwarmingen geïnstalleerd. Deze werden occasioneel aangevuld met gaswarmtepompen. Ook PV-panelen zijn aanwezig op de woning. “Het ontwerp houdt de middenweg tussen energiezuinige en betaalbare technieken om te voldoen aan de EPB-eisen”, gaat Sebastiaan verder. “Ook een duurzaam ventilatiesysteem met slimme vraagsturing hoort hierbij”. Omwille van beperkingen in hoogte en ruimte, werd geopteerd voor een compacte en efficiënte oplossing. Het Duco Comfort Plus System met de ventilatiebox DucoBox Focus en met DucoTop 60 ZR toevoerroosters biedt soelaas.

Compacte en efficiënte ventilatie voor een maximaal wooncomfort

Binnen de assistentiewoningen werd gekozen voor een ventilatiesysteem DUCO Comfort Plus, een vraaggestuurd C-systeem. Verse binnenlucht wordt hierbij toegevoerd via DucoTop 60 ventilatieroosters in de slaap- en leefruimtes. De DucoBox Focus voert dan weer vervuilde lucht af. Bovendien zijn de interne regelkleppen in de DucoBox Focus voorgeprogrammeerd, waardoor automatische luchtafvoer wordt voorzien in de keuken, toilet en badkamer op basis van luchtvochtigheid. “Wij verkozen het hoogwaardige systeem C omwille van de installatievriendelijkheid. De combinatie kostprijs, energiezuinigheid en de goede score in het E-peil waren een doorslaggevende factor”, concludeert Jurgen Schoonackers van studiebureau Schoonackers. “De beperkingen in plaats en ruimte, geen complex luchtkanaal en de compactheid van het toestel vormden dan ook een perfecte match.”