Keep it cool!

Keep it cool!
24/06/2020

Het is puffen buiten! Stralende zon met temperaturen tot 30° C. In geïsoleerde woningen stijgt daarmee ook het risico op oververhitting! De grote schuldige? De zon die meedogenloos op de raampartijen brandt! Extra maatregelen voor ventilatie en koeling zijn hard nodig. Geef de zon geen vrij spel en houd het fris!

De energiebehoefte in huis verandert. Door doorgedreven isolatie en maximale luchtdichtheid bestaat ruim 40% van de energievraag uit de behoefte aan sanitair warm water, bijvoorbeeld voor douchen. Dertig procent van de energievraag gaat naar verwarming en koeling vraagt evenveel energie! Het is duidelijk dat koeling een integraal onderdeel van het gebouwontwerp wordt.

Oververhittingsfactor

Daarom voerde EPB de 'oververhittingsindicator' in. EPB verplicht dat de oververhittingsindicator bij woongebouwen onder een drempelwaarde moet blijven. De drempelwaarde wordt uitgedrukt in Kh (Kelvin-uur) en slaat op de maximale tijd dat de binnentemperatuur van de wooneenheid een bepaalde temperatuur niet mag overschrijden. Als de oververhittingsindicator van een energiesector groter is dan de maximaal toegelaten waarde, dan past u best het bouwkundig ontwerp aan.

Passieve koeling

Schenk dus aandacht aan maatregelen die oververhitting tegengaan! Dat kan ‘actief’ - koelen met een airco - maar ook heel goed ‘passief’. In combinatie met buitenzonwering zorgt ventilatieve koeling er voor dat het binnenklimaat op een natuurlijke manier beheersbaar blijft.

“Wist u dat een kleine airco al gauw een gemiddeld meerverbruik van 700 kWh per jaar oplevert?”

Wist u dat een kleine airco al gauw een gemiddeld meerverbruik van 700 kWh per jaar oplevert? Zonwering, in de vorm van doekzonwering of architecturale zonwering, zorgt voor een daling van de koellast tot 63% en een aanzienlijke temperatuurdaling.’

Totaalconcept

Niet alleen de strenge bouwnormen pleiten schuldig, maar ook de grote raampartijen. Het energieprestatievraagstuk verschuift daarmee volledig van de winter naar de zomer. Isolerende maatregelen om de koude buiten te houden, zullen de warmte in de zomer ook binnenhouden. Houd in de ontwerpfase daarom rekening met het minimaliseren van de koellast. Slimme buitenzonwering én nachtventilatie bieden de oplossing. Samen met natuurlijke dagventilatie vormen intensieve (nacht)ventilatie en zonwering essentiële onderdelen in de totaalconcepten van Duco.

Neen tegen oververhitting

De uitdaging bestaat er in om de zon op de juiste momenten te weren. Een goede inplanting van de ramen met een bijpassende zonweringstrategie levert hier een belangrijke bijdrage aan. Daarnaast valt er ook veel warmte te lozen met nachtventilatie door luiken tegenover elkaar open zetten voor een hoog ventilatiedebiet. De koele nachtlucht wordt gebruikt om het gebouw af te koelen. Zonwering en nachtventilatie zijn een investering die niet op de klassieke manier terugverdiend zal worden, maar zal zorgen voor een hogere productiviteit, betere schoolprestaties en een verhoogde slaapkwaliteit. Resultaat? De energierekening gaat naar beneden en de bewoner geniet in alle weersomstandigheden van meer comfort.