3 voordelen van energiezuinig ventileren

3 voordelen van energiezuinig ventileren
03/05/2023

Energiezuinig ventileren binnenshuis is de basis om goed te functioneren, een gezond binnenklimaat te creëren en ziektekiemen buiten te houden. Maar hoewel reeds tal van ventilatiemogelijkheden bestaan, zijn ze daarom niet altijd even energiezuinig. In deze blog geven we mee hoe je op energiezuinige manier kan ventileren en welke voordelen dit voor jou oplevert.

Per dag ademen we ongeveer 1 kg aan CO2 uit en gaat zo’n 10.000 liter zuurstof naar onze longen bij het inademen. We verbruiken dus de zuurstof die in een ruimte aanwezig is. Bovendien spenderen we maar liefst 90% van onze tijd binnenshuis.

Wanneer we niet zouden ventileren, resulteert dit in een tekort aan zuurstof en een teveel aan CO2. Kortom, een ongezond binnenklimaat. De gevolgen hiervan uiten zich in hoofdpijn, misselijkheid, een duf gevoel, concentratieproblemen, enz.

Het belang van ventileren is hiermee duidelijk. Maar ventileren vraagt energie. En dat is iets wat we allemaal voelen in onze portemonnee. Gelukkig bestaan tal van mogelijkheden om het energieverlies bij het ventileren te beperken.

 

Energiezuinig ventileren, hoe doe je dat?

Als je energiezuinig wil ventileren, heb je meerdere opties. Zelfregelende ventilatieroosters in raam, deur of muur zorgen reeds voor toevoer van verse lucht naar binnen en uitvoer van vervuilde en ongezonde lucht naar buiten toe.

Een vraaggestuurd ventilatiesysteem, zoals de DucoBox Focus, past het principe van zonaal ventileren toe, waarbij je enkel ventileert waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid.

Een Warmte-Terugwin Unit (WTW) verwijdert vervuilde en vochtige lucht uit huis en laat tegelijkertijd propere, frisse lucht binnenstromen. Dit ventilatietoestel bevat een warmtewisselaar die de propere lucht voorverwarmt. Zo vermijd je koude bruggen en koelt het binnen niet af tijdens koudere dagen. Je hoeft zo minder snel te stoken op koudere dagen.

Een vraaggestuurde WTW-unit zoals de DucoBox Energy Premium of de DucoBox Energy Comfort is een nog energiezuinigere oplossing en laat je bovendien toe om te ventileren per zone. DUCO levert hiermee de zuinigste mechanische ventilatie beschikbaar op de markt!

 

Wat zijn de voordelen van energiezuinige ventilatie?

 1. Minder energiekosten voor eigenaars en bedrijven

  Bij zonaal ventileren wordt de woning of het gebouw onderverdeeld in ruimtes/zones.  Hierbij ventileren we enkel waar op dat moment ventilatie nodig is. Dus enkel in de ruimtes waar zich op dat moment mensen bevinden (en dus te veel CO2).

  Een energiezuinig ventilatiesysteem met zoneregeling werkt samen met sensoren die automatisch CO2 en luchtvochtigheid meten. Deze ontwikkeling voorkomt overbodige energiekosten.
 1. Betere binnenluchtkwaliteit 

  Moderne ventilatie boxen gebruiken niet alleen veel minder energie, maar realiseren ook een betere luchtkwaliteit. Dat gebeurt via een constante toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en/of vocht.

  Een goed werkend ventilatiesysteem is dan ook cruciaal. Anders ontstaan gezondheidsklachten zoals minder energie, hoofdpijn, vermoeidheid tot zelfs luchtwegenproblemen en allergieën.  Een energiezuinig ventilatiesysteem heeft een positieve impact op de binnenluchtkwaliteit en dus ook op onze gezondheid.

 2. Duurzaam ventileren

  Duurzaam ventileren zorgt voor een gezondere binnenlucht. Dankzij duurzame ventilatie hou je schadelijke stoffen zoals vocht, schimmels en CO2 buiten en verminder je de kans op gezondheidsklachten

  Wist je trouwens dat CO2 één van de meest vervuilende broeikasgassen aanwezig is? Wereldwijd worden maatregelen genomen om CO2 drastisch te reduceren. Maar goed ook, want het is vijf voor twaalf. We zijn  het onze kinderen en kleinkinderen verplicht om werkelijk alles uit te kast te halen en actief bij te dragen aan een gezondere toekomst

  Dit geldt zeker ook voor eigenaren van bedrijven. Hun impact is immers zeer groot. Ook wij hebben dit als bedrijf goed begrepen en zetten onze schouders onder een groenere toekomst door de ecologische voetafdruk van nieuwbouw en renovaties te reduceren. We dragen bij met onze energiezuinige producten die voortdurend worden getest, verbeterd en geïnnoveerd. Zo tonen we het goede voorbeeld en hopen we dat velen haar voorbeeld zullen volgen

  Dé stap naar een groenere en dus mooiere toekomst? Dat is zonaal ventileren!

 

2 kinderen spelen in het bad in een goed geventileerde badkamer dankzij DUCO zonaal ventileren

 

Energiezuinig ventileren dankzij DUCO

DucoBox Focus - systeem C

DucoBox Focus zorgt dankzij de gepatenteerde interne regelkleppen voor een zonale afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht. Met één DucoBox Focus ventilatiebox kan je maar liefst 11 ruimtes ventileren! Dankzij intelligente metingen op basis van CO2- en/of vocht wordt er enkel geventileerd waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. Energiezuinigheid troef dus!DucoBox Energy Premium & DucoBox Energy Comfort (Plus) - systeem D

Als het op energiezuinigheid aankomt, spannen de DucoBox Energy Premium (tot 400 m³/h) & DucoBox Energy Comfort (Plus) (tot 550m³/h)zonder twijfel de kroon. Als balansventilatietoestel met warmterecuperatie zorgen beide ventilatie units voor toevoer van verse lucht aan de woning en voert het vervuilde lucht af uit de woning met hulp van geïntegreerde ventilatoren.

Hierbij is er sprake van warmterecuperatie uit de afgevoerde lucht en wordt deze warmte overgedragen aan de toegevoerde lucht. Alles gebeurt volledig mechanisch en automatisch. De bewoner hoeft dus niets te ondernemen om op eender welk moment, in eender welke ruimte verse lucht in te ademen.

Door de geïntegreerde 2-zoneregeling met vraagsturing op basis van CO2 en vocht bereiken we een optimaal energetisch rendement. De dag- en nachtzone worden immers via een ingebouwde klep afzonderlijk aangestuurd, wat de hoogste EPB-reductie en een groen A+ energielabel met zich meebrengt.

 

 

Meer blogs over ventilatie en energie-efficiëntie

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.