Geluidsoverlast van je ventilatiesysteem? Zo voorkom je dat!

Geluidsoverlast van je ventilatiesysteem? Zo voorkom je dat!
19/10/2023

Hoe zorg je ervoor dat het ventilatiesysteem zo stil mogelijk werkt? De installatie en plaatsing van de ventilatiebox en het kanalenstelsel is belangrijker dan je denkt! Gelukkig helpen deze tips en DUCO hulpmiddelen om geluidsoverlast door de mechanische ventilatie te voorkomen. 

Geluidsoverlast voorkomen begint bij de installatie

Wil je een installatie die stil werkt, dan moet je natuurlijk een ventilatietoestel hebben dat van nature uit ontworpen is om stil te zijn. Daarnaast speelt ook de installatie en inregeling van het toestel en alle bijhorende componenten een belangrijke rol.

Het begint allemaal bij de keuze van de materialen en onderdelen, een goed doordacht legplan en het correct installeren van het hele ventilatiesysteem. Gelukkig zijn er verschillende tools en services beschikbaar om jou daarbij te helpen.

Kanaaldiameter

Een van de grootste boosdoeners op vlak van geluid is de diameter van de kanalen. Hoe groter het luchtdebiet dat doorheen de kanalen moet, hoe groter die diameter eigenlijk moet zijn.

Als de diameter te klein is dan zal de luchtweerstand veel te hoog zijn in het kanaal. Hierdoor zal het toestel langer en harder moeten werken om de vervuilde lucht uit de woning af te voeren. Veel bewoners kiezen er dan voor om het ventilatiesysteem uit te zetten, maar dat is natuurlijk geen goed idee.

 • Systeem C: Ø 125 mm vanaf 30 m3/h / Ø 100 mm kleiner dan 30 m3/h / Ø 160 mm naar dakdoorvoer
 • Systeem D: Ø 160 mm tot 250 m3/h / Ø 180 mm vanaf 250 m3/h

Types kanalen

Naast de diameter van het kanaal is ook het type kanaal een bepalende factor. Vermijd waar mogelijk het gebruik van flexibele kanalen. Starre kanalen met een vlakke binnenkant zorgen ervoor dat lucht zo vlot als mogelijk doorheen de kanalen kan vervoerd worden. Flexibele kanalen zorgen voor wervelingen in de bewegende lucht, wat de werking van het toestel niet ten goede komt.

 • Gebruik zo veel mogelijke starre kanalen
 • Vermijd een felxibel kanaal bij het kanaal naar de dakdoorvoer

Ligging van de kanalen

Als laatste aspect van het kanalenstelsel moet er nagedacht worden over de plaatsing ervan. Hoewel de mogelijkheden hier soms beperkt zijn, is het toch belangrijk om zo weinig mogelijk bochten te maken. Zeker hoe dichter de bocht bij het ventilatietoestel zelf zit, hoe meer impact ze heeft op de werking.

 • Vermijd zoveel mogelijk bochten
 • Maak bochten nooit scherper dan 90°

Geluidsdempers

Als de eerste drie punten zo goed als mogelijk gevolgd zijn en er is nog steeds een zorg dat er geluidsoverlast kan optreden, dan kunnen geluidsdempers een oplossing bieden. Deze onderdelen installeer je op de luidste punten van de installatie om een deel van de geluidsproductie daar op te vangen.

 • Systeem C: plaats een akoestische demper van 0,5m tot 1m per aansluitmond die naar een andere ruimte leidt
 • Systeem D: plaats een akoestische demper van 1m per kanaal richting de woning

Inregeling van de luchtdebieten

Last but not least, het correct inregelen van het ventilatiesysteem. De luchtzijdige inregeling van het ventilatietoestel kan een installatie maken of kraken. Er mag niet te weinig ventilatie zijn, maar te veel ventileren zorgt voor geluidsproblemen. Liefst wordt er ook enkel geventileerd waar en wanneer dat nodig is (vraaggestuurd of zonaal ventileren).

 • Zorg ervoor dat de kanalen luchtdicht bevestigd zijn, zodat er geen lekverliezen zijn
 • Kies een dakdoorvoer met lage weerstand

1. Materiaalbehoefte

Elke installatie begint met een goede voorbereiding. En daar kan DUCO bij helpen. We brengen op aanvraag de materiaalbehoefte voor de ventilatiesystemen in kaart met ventilatiekanalen, boxen, koppelstukken,... En dat alles met brutoprijzen zodat je meteen een idee krijgt van het kostenplaatje. Een heldere en gedetailleerde tekening van alle ventilatiekanalen in de woning hoort daar ook bij.

Bezorg ons de nodige informatie zoals de bouwplannen, het EPB-dossier en/of het ventilatievoorontwerp en we sturen je een indicatieve materiaalbehoefte terug, altijd op maat van het project.

2. Installatietips mechanische ventilatie

Elk ventilatiekanaal, elke demper en elke aansluiting moet goed geplaatst zijn om een correcte werking van het ventilatietoestel te garanderen. Om die reden leveren we elke DucoBox uit met een bijlage waar de belangrijkste tips voor een goede installatie en kanalenstelsel op staan.

Daarnaast krijgt elke box ook een unieke QR-code die leidt naar een helppagina met alle instructies en informatie over dat toestel. Handig wanneer je op locatie even niet meer verder kan!

Schema DucoBox Focus met kanalenstelsel

 

3. Technische instructievideo's

Naast installatietips en -handleidingen op papier of in pdf-vorm zijn er ook installatievideo's beschikbaar op duco.tv. In deze korte video's tonen we je stap voor stap hoe je een DUCO ventilatiesysteem installeert of de onderdelen en toebehoren ervan vervangt.

Een DUCO technicus installeert de kanalen van een DUCO ventilatiesysteem

 

4. DUCO Academy

Volg samen met andere installateurs een gratis opleiding in de DUCO Academy en leer alle ins en outs van onze producten kennen. Niet alleen installeren en inregelen, maar ook storingen oplossen komen in deze opleidingen aan bod.

Niet te vergeten: na het volgen van de opleiding word je officieel DUCO VIP-installateur. Daarmee krijg je voordelen op vlak van garantie én sturen wij relevante contacten jouw kant uit.

Een groep installateurs volgt een DUCO Academy opleiding

 

5. Duco Installation App

Koppel je kennis aan het gebruik van de nieuwe Duco Installation App, die je stap voor stap door het installatieproces begeleidt en ook een kant-en-klaar ventilatieverslag aflevert. Dit bespaart op tijd per project en veegt een heel stuk administratie van tafel.

Daarnaast kun je foutmeldingen uitlezen en onmiddellijk een storingsverslag naar DUCO sturen om vlot feedback op te ontvangen.

Alle voordelen op een rij:

 • Snel en eenvoudig inregelen van het DucoBox ventilatiesysteem (handige installatiewizard)
 • Parameters uitlezen en wijzigen en een interventieverslag genereren
 • Foutmeldingen uitlezen
 • Kant-en-klaar ventilatieverslag genereren - conform STS-73
 • Foto's toevoegen van de installatie
 • Downloaden van documentatie
 • Software updates uitvoeren

De Duco Installation App is enkel bruikbaar door gebruik van de Duco Installation Kit.

 

 

6. Start-Up Service

De Start-Up Service is beschikbaar voor elke installateur. Na aanvraag en aanlevering van de nodige documentatie komt een DUCO-technicus ter plaatse om de installatie in te regelen.

De Start-Up Solo voorziet een opstart met achteraf een kort verslag over hoe de installatie ingeregeld werd.

De Start-Up Combi voorziet een opstart met achteraf een ventilatieprestatieverslag om toe te voegen aan het EPB-dossier.

DUCO technicus controleert de inregeling van een DucoBox in het plafond

7. Technisch advies

Heb je nood aan algemeen advies of een aantal prangende vragen waar je niet meteen het antwoord op vindt?

Leg dan zeker contact met onze technische adviseurs. Per telefoon, of ter plaatse, er is altijd een DUCO-medewerker beschikbaar om de zaak verder te helpen.

 

Na installatie komt onderhoud

Door het volgen van deze tips kun je geluidsoverlast door mechanische ventilatie enorm beperken. Maar er kunnen nog steeds storende geluiden optreden na verloop van tijd. Een ophoping van stof en vuil kunnen bijvoorbeeld de werking van de ventilator beïnvloeden. Dit heeft niet alleen een nefast gevolg voor de luchtkwaliteit in de woning, maar zal ook het akoestisch comfort beïnvloeden.

De onderhoudsinstructies van DUCO bieden de ideale leidraad om de nodige onderhouden in te plannen. Hou de installatie schoon en verzorgd zodat je eindeloos kunt genieten van een gezond binnenklimaat zonder geluidsoverlast.

 

 

 

Meer blogs over akoestiek en stille ventilatie

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.